TRIPOLI


Tripoli, hovedstaden i Arkadia fylke, er ikke byen du drar til fordi den er så umåtelig vakker, eller på grunn av alle severdighetene. For Tripoli er en travel og moderne by, og den byr ikke på så mange severdigheter som de fleste av de andre byene vi skriver om her.

Men Tripoli er et knutepunkt på Peloponnes, midt på halvøya omtrent, og om du befinner deg i eller i nærheten er det ikke dumt med et stopp her, for byen har helt klart mange gode sider også.


Under uavhengighetskrigene på 1820-tallet ble Tripoli rasert, og det vi ser i dag er en blanding av til dels forfalne, men en gang vakre nyklassisistiske hus og nyere lavblokker. Byen har om lag 25.000 innbyggere, og ligger ca 650 meter over havet. Vintrene kan være kalde og våte, og somrene er litt kjøligere enn nede ved kysten, noe som rett som det er kan være en fordel.


Noe av det fineste i Tripoli er Filodendron parken (bilde t.h.), ikke oppkalt etter planten av samme navn, for filodendron er gresk for ”venn av trærne”.  Parken er nydelig opparbeidet, en fredelig grønn lunge og sjeleføde i et ellers bilrikt sentrum. Et par kafeer og tavernaer byr på føde for kroppen.


Også på Platia Aeros, like ved parken, ligger kafeene tett i tett. Dette sies å være en av de største platiaene (plassene) i Hellas og på Balkan, og den er nå under rehabilitering. Her står en rytterstatue av hærføreren og krigshelten Kolokotronis, og knoklene hans befinner seg i basen av statuen. I enden av platiaen ligger tinghuset, designet av Ernst Ziller (1837- 1923) en sachser som senere gjorde greker av seg.


Noen minutters gange fra Platia Aeros finner vi Deligianni-gaten, eller Pezodromos, gågaten, som den heter på folkemunne, kantet med enda flere kafeer, barer og nattklubber. (Bilde t.h.)


Fortsett noen kvartaler videre sørøstover, og du kommer til Platia Vasilliou med Ag. Vasilliou-kirken – den eneste kirken vi vet om som har butikker i kjelleren (hovedbilde)! Kirken er bygget i marmor, og hadde det ikke vært for alle bilene i rundkjøringen nedenfor hadde kirken og plassen vært en riktig perle.


Noen minutters gange sørøstover, til Evangelistra-gaten, og du kommer til det vakre Arkeologiske museet, også tegnet av Ziller, og opprinnelig som sykehus (bilde t.h.). Museet har fine samlinger fra hele Arkadia fylke, fra neolittisk og mykensk tidsalder til tidlig byzantinsk tid. (Åpent 8:30 – 15).


Navnet Tripoli betyr forøvrig ”tre byer”, de tre byene det henspeiles til er de antikke byene Pallantion, Tegea og Mantinea.

Travel by, helt i sentrum

(placeholder)

Tripoli ligger i Arkadia fylke, ca 65  km fra Nafplio. Det går buss dit fra Nafplio to ganger per dag.


Ag. Vassilliou-kirken (over),

Filodendron-parken (under).

Malliaropoulio-teateret i en bygning fra 1910, på Platia Petrino.

Pezodromos (over),

Det arkeologiske museet (under).