Gresk mat er preget av tilgangen på gode råvarer, som solmodne tomater, kraftig fetaost, fersk fisk, tykk honning, fete oliven og rimelig vin. Rettene består sjelden av mange ingredienser, man skal nyte råvarene, ikke drukne dem i hverandre eller krydder. Til gjengjeld spiser grekerne heller mange små retter enn en hovedrett, så smakene blir likevel varierte og spennende i løpet av et måltid. 


Lag gresk mat selv: Bruk våre oppskrifter på Gresk mat!Du må spise som en greker!

FOR Å SPISE GODT I HELLAS, VIT DETTE:


Det skal ikke mye trening til for å finne gode spisesteder i Hellas. Men har du likevel tenkt å spise som en nordmann i Norge, ja så spiller det kanskje ikke så stor rolle hvilket spisested du velger.

En forrett, etterfulgt av en hovedrett og kanskje dessert, er liksom ikke tingen her.


Et typisk gresk måltid på en typisk gresk taverna: Først kommer det mange småretter på bordet, mezédes (se sak oppe t.h.). Sjansene er store for at når du først får smaken på dette, kommer du ikke videre i menyen. Blir du ikke mett, bestiller du bare flere. De små fatene med mat blir satt midt på bordet, så alle kan smake litt av alt. Det følger sjelden serveringsbestikk med, du forsyner deg av rettene med ditt eget bestikk. Og ja, det er greit å forsyne seg flere ganger.


I Norge er maten er personlig ting: Det skal jeg ha, hva skal du ha?

I Hellas spiser vi. Måltidet er en levende, viktig sosial handling, og det er så mye hyggeligere å dele maten, prate om råvarer og smaker og sammensetninger, og nyte en felles opplevelse.


Har tavernaen meny, er rettene ofte delt inn i forretter og hovedretter, men det trenger du ikke ta så nøye, du heller. Bestill det du har lyst på og det du iallfall har lyst til å prøve.


Du får vanligvis rettene bragt til bordet etter hvert som de er ferdige. Det vil si at om du bestiller agurksalat og grillet kylling, får du salaten først og kyllingen en god stund etterpå. Hvis du hadde tenkt å spise dem sammen må du gi beskjed, ellers så kan du jo sitte der i et kvarters tid å beundre salaten. Og kanskje føle deg bittelitt dum?


Typiske hovedretter blir som regel servert uten tilbehør, med ris eller med pommes frites, eller med både ris og pommes frites. Det står sjelden noe om dette på menyen, så hvis det betyr noe for deg, må du spørre. Også hovedrettene settes gjerne midt på bordet, så alle kan forsyne seg, og ikke forvent at de kommer til samme tid. Som nevnt bringes rettene til bordet når de er klare.


Ikke alle tradisjonelle tavernaer serverer dessert og / eller kaffe, men vil ofte gi deg et lite stykke kake, frisk frukt eller en liten dessert gratis. Det er høfligst å spise litt av disse godbitene, selv om du er stappmett!

DEN ALLER BESTE MATEN

I HELLAS: MEZÉDES


Mezédes, (entall: mezé), er små greske retter som kan sammenlignes med spanjolenes tapas. Du finner dem på de fleste greske spisesteder, da gjerne som ”forretter”. Du kan spise mezedes både til lunsj og middag, eller når det ellers måtte passe, en, to eller mange. Alle smårettene settes midt på bordet, og så spiser enhver det den har lyst på.


Mezé kan være små skåler med oliven, ost og agurk, grillet blekksprut eller pølse, små kjøttboller, reker eller noen stekte småfisk, paier eller osteboller. Det kan også være kjøtt som har kokte lenge i tomat og vin, salat av aubergine eller hvitløk, kylling i ouzo-saus… Innholdet varierer fra sted til sted.


Du kan også be om ”pikilía”. Da får du et fat med et utvalg av flere ulike mezédeser. Ikke alle tavernaer har dette på menyen, men det går iallfall an å spørre om de kan lage det til deg likevel.

LITEN HUSKELISTE:


1. IKKE forvent fantastisk mat hvis du setter deg der alle de andre turistene spiser. I Nafplio spiser turistene i «restaurantgaten» Staïkopoulo, mens få nafpliotere gjør det. 2. Spis der grekerne spiser, finn de litt bortgjemte stedene, de som kanskje ikke ser aller mest «blårutete» ut.3. Menyene og maten i Hellas er (som regel) lagt opp med tanke på at de rundt bordet deler på alle rettene. Spiser du «typisk norsk» og bestiller kun én rett, blir det fort kjedelig.4. Det er ikke vanlig å få serverings-bestikk, selv om dere skal dele på maten. Det er lov å spise med fingrene også, og dyppe brødet sitt i sausen eller oljen på fatene.5. Spis greske retter. Det er det grekerne er eksperter i å lage. Frister det med noe annet en gang i blant, velg med omhu. 6. Brød og vann settes på bordet før du får sukk for deg. Slik skal det være, og det virker merkelig å sende det tilbake.7. Våg å prøve noe nytt. En mezé koster lite, men kan gi deg en ny, stor smaksopplevelse.8. Grekerne fortrekker maten lunken, ikke varm. Lunken mat smaker mer, så ikke klag hvis den ikke er glovarm.9. På turiststeder forventes ca ti prosent tips, på steder nærmest uten turisme forventes det bare at du runder regningen opp litt.

(placeholder)

«For me, Greek food is the best in the world. Not just because they use fresh vegetables and they don't over-power with spices, but because it comes with the whole package of wine and conversation that can go all afternoon or all night long.

As anyone who has visited Greece will tell you, eating and drinking is a way of life there and those British holidaymakers who stay in self-catering rooms and apartments fixing their English meals, are missing out on one of the best aspects of living in Greece.»

Matt Barrett, Greek Food guide