SYNTAGMA-PLASSEN

Syntagma-plassen (Platia Syntagmatos) er Nafplios hjerte. Her setter nafpliotene seg ned med en kaffe på formiddagen, her leker barna på kveldstid mens foreldre og besteforeldre spiser middag, her møtes kjærestene og vennegjengen over vin eller øl. Syntagma kommer fra det greske ordet for grunnlov, og du vil finne plasser med dette navnet over hele Hellas. Men Nafplios Syntagma er likevel helt unik. De vakre bygningene, hovedsakelig i nyklassisistisk stil danner en vakker ramme om plassen, og det blankpolerte marmorgulvet reflekterer både solstråler og gatelys. Selv vinterstid sitter man gjerne ute her, den lune plasseringen mellom alle husene - og strategisk plasserte varmelamper -  gjør at kulden forsvinner.


På plassens vestende ligger det  venezianske arsenalet, bygget i 1713. Det huser nå Det arkeologiske museet. I motsatt ende finner vi Trianon (bilde t.v.), en moské antakelig bygget på slutten av 1500-tallet og et av Nafplios eldste bygg. Det lokale teateret setter enkelte ganger opp forestillinger her, og noen ganger er her kunstutstillinger. Navnet Trianon har forresten ingenting med moskeen å gjøre, men var navnet på en kino som en gang ble drevet her.


Bankbygningen, Ethniki Trapeza, bør også nevnes. Den er fra 1930 og bygget i såkalt nymykensk stil, noen som betyr at den har klare trekk hentet fra palassene i Mykines, sistnevnte satt opp ca år 1500 f.v.t. (Mykines ligger for øvrig en liten halvtimes kjøretur fra Nafplio, et flott utfluktsmål.)

(placeholder)

Nafplio er kjent som "frieri- hovedstaden” i Hellas fordi så mange menn frir til kjæresten sin der!

En kaffe, en bok,

hva mer trenger du?

Nafplios livlige og lune hjerte