LERNA

Lerna (eller Lerni), like ved landsbyen Mili, sørvest for Nafplio, er et unikt lite sted, selv i Argolida. For så gamle hus har du kanskje aldri sett før - og iallfall ikke med fliser av leire!


Lerna har lag på lag med bosettinger. Det har bodd folk her fra neolittisk tid, nyere steinalder, ca 7000 før vår tid, som er den tiden folk først slo seg ned som gårdbrukere. Vi kan se rester av en mur fra et neolittisk hus, det ligger på et betydelige lavere nivå enn resten av bebyggelsen her.


Det mest interessante for oss er vel det såkalte Flisehuset (hovedbildet), eller House of the Tiles  som det er (mye bedre) døpt på engelsk. Dette var et toetasjes palass fra ca år 2500 f.v.t, bygget delvis av terrakottafliser og med takstein på taket. Palasset brant en gang i det 22 århundre f.v.t., senere ble huset dekket av en diger gravhaug. Vi kan se rester av muren (tumuli) som omga gravhaugen og to gravsteder, som ligger inni selve palasset. Dette er faktisk en del av et av de største områdene med forhistoriske gravhauger i Hellas (totalt ca. 180 kvm).


Videre kan vi se restene etter en by, med små, to- og treroms hus, og de smale veiene som løp mellom dem. Store leirkar (bothroi) er gravd ned i bakken flere steder. Arkeologene er ikke enige om hva de ble brukt til, kanskje til matlagring, kanskje var de bakerovner. Senere ble de brukt som søppeldunker.Palasset og de første bøndenes hus

Bothroi


Mange fine gjenstander er funnet i Lerna, og du kan beskue dem i de arkeologiske museene i Nafplio og Argos.


Det er ikke mye informasjon å finne på besøk i selve Lerna, men mer enn det var for noen år siden, for da var det null! Nå står det infosøyler ved flere av husene og murene. Det kan også være greit å vite dette:  


Neolithic = Nyere steinalder, fra det 7. årtusen til 2800 f.v.t

Early Helladic (I, II og III), fra 2800 til 2100 f.v.t

Middle Helladic, fra 2100 til 1500 f.v.t

Late Helladic (I, II og III), fra 1500 til 1060 f.v.t (Mykensk)


Følg også nøye med så du ser skiltingen til Lerna, den lille grusvegen som går opp dit er ikke så enkel å få øye på, og står ikke i forhold til at den leder opp til en av Europas eldste og flotteste boplasser!


Inngang: 2 euro (2015)