GENESION

Har du hørt om geomytologi? Ikke jeg heller, før jeg kom over historien om Poseidons fødested. Dette er en historie for spesielt interesserte, og ikke en severdighet i tradisjonell forstand. Blir du med likevel?


De lavestliggende delene av Tripolisletten ville antakelig vært en innsjø, hadde det ikke vært for at alt vannet som renner ned dit fra Arkadia-fjellene forsvinner inn under grunnen ved Nestani. Derfra bruker det noen underjordiske dager ned til et område like ved Kiveri, hvor det kommer ut igjen i havet. Enkelte vårdager står spruten med ferskvann opp fra havet, andre dager kan man bare se en krusning i havoverflaten, slik som på bildet over. Bildet er altså tatt der hvor vannet fra Nestani sletten kommer ut - men ikke bare det, mytologien forteller at havguden Poseidon ble ”født” akkurat der.


Genesion, kalles stedet, det betyr fødested, mens selve kilden kalles Mikros Anavalos. Da gudinnen Rea fødte sønnen Poseidon, måtte hun gjemme ham fra faren, Kronos. Kronos, som var konge av titanene, var nemlig redd for at sønnene hans skulle ta fra ham makten, så hver gang Rea fødte ham en sønn, spiste han barnet. Rea fortalte Kronos at hun denne gang hadde født et føll, og gjemte vesle Poseidon i et sauefjøs. Den geomytologiske teorien er at sauefjøset lå like ved revnen ved Nestani, og at Poseidon ble ført under jorden og kom opp ved Genesion, hvor han for første gang ble sett av menneskene.


Poseidon er en av de tolv gudene på Olympen, han er, passende nok, havets gud, og kalles også jordristeren fordi han forårsaker jordskjelv, og hestetemmeren. Poseidon kunne sørge for godt seilevær, og for å være på den sikre siden ofret man hester til ham, for når Poseidon var i godlage var havet snilt. Hester ble ofret i hopetall ved fødestedet hans, altså ved kilden ved Kiveri, og ved landsbyen Milia på Tripolisletten har man funnet restene etter et tempel forbundet med hesteofring, Ippios Poseidon. (Ippios – av det gammelgreske ordet for hest.


Poseidon er også far til Nafplios, grunnleggeren av Nafplio. Noen meter fra Genesion ligger et sted som kalles Apovathmi, og her skal Nafplios’ mor Amymoni ha kommet i land etter at hun og hennes 49 søstre kom til Hellas sammen med faren sin etter flukten fra Egypt. Det kan du lese litt mer om here.

 

Poseidons fødested

Poseidon.

Fra antikke Nestani og ned mot Tripolisletten.