DIDIMA-HULENE


Didima, som betyr tvillinger, er en liten landsby sør for Epidavros, kjent ene og alene for sine to enorme huler. Vel, de kalles huler, men egentlig er det snakk om digre kratere, det største har en diameter på 150 og en dybde på 80 meter.


Men det er det minste krateret som er mest spesielt, med sine to bittesmå kirker av bysantinsk opprinnelse, bygget inn i den røde kraterveggen (bildet), Agios Georgios fra 1200-tallet samt den noe nyere Metamorphosis.


Du kommer inn i krateret via en smal, hvitmalt tunnel, nærmest et hull i bakken, hvor trapper leder deg til kraterets indre. Kirkene kalles «Hulekirkene i Didima», kanskje er det derfor også kraterne ofte blir kalt huler. Agios Giorgos, den øverste av kirkene har fine fresker fra det 15. århundre, Metamorfosis består egentlig bare av en eneste vegg, bygget foran en hule i krateret. Dette krateret er et veldig spesielt sted å besøke, du føler deg på et vis som du er i en annen, underlig verden, så legg gjerne et Didima-besøk inn i reiseruten din om det passer slik.


Mens det går vei fram til det minste krateret, som for øvrig er 80 meter i diameter og 30 meter dyp, må du gå noen hundre meter til det store. Muligens er det ikke turen verd, du ser ikke så mye mer enn et enormt hull i bakken.


Det er usikkert hvordan kraterne ble dannet. En sannsynlig forklaring er at dette en gang var faktiske huler i fjellet, uthult av vann, men så ble hulenes tak så tynt at det sprakk og falt ned i bunnen av hulene.

 

To små kirker, to enorme kratere

Agios Giorgos.

Metamorfosis.