FRACHTHI-HULEN

Franchthi- eller Frachthi-hulen er antakelig det eldste bostedet vi kjenner til i Europa, for det kan ha bodd folk her i ca 40.000 år! Sikkert er det iallfall at det har bodd folk i hulen i 20.000 år, og sannsynligvis lenger. Problemet er at store deler av hulen er rast sammen, og bare de ytre delene av dem er utforsket av arkeologer. Et skjelett på minst 25.000 år ble funnet her - det eldste som noen gang er oppdaget i Hellas - en ca 25 år gammel mann som muligens døde av malaria. (En sykdom som ikke finnes i Hellas mer.) Wikipedia forteller oss at grotten er en av de svært få bosetninger i verden som viser nesten kontinuerlig menneskelig bosetning i en så lang periode, og den er en av de mest grundig studerte funnstedet fra steinalderen i det sørøstlige Europa.


Hulen er forbausende stor, men den har altså vært større. Arkeologene finner lag på lag av rester av levd liv det dypere de graver. Her har det bodd jegere, fiskere og jordbrukere. Hulen ble forlatt rundt år 3000 før vår tid, og de fleste funnene herfra finner du på Nafplios arkeologiske museum.


Noen ganger går det båtturer over hit fra Kilada (se under), men spør gjerne en fisker om å ta deg med, Kilada er full av dem. Du kan selvfølgelig også velge å gå, det tar bare ca 15 minutter fra der veien stopper, og det er en hyggelig og naturskjønn spasertur langs en strand og deretter en sti langs fjæra. Øya du ser fra stien, Koronida, er privateid.

Europas eldste hjem, og fersk fisk

KILADA

Fra stien som leder til hulen.

Frachthi-hulen ligger like over en liten bukt fra den vesle, pur greske kystlandsbyen Kilada (Koilada).  Dette er en ujålete by, som lever på fiske og småbåtbygging, og helt klart stedet hvor man bør unne seg et måltid med nytrukket fisk.


Avstand Nafplio - Kilada: ca 70 km


Frachthi sett fra sjøen.