CHRYSOSPILIOTISSA

Navnet betyr Gullhulen eller Den gyldne hule, og her må vi bare gå ut fra at det er fargen på fjellet som har gitt navn til denne hulekirken. På ca 700 meters høyde ligger den, i sørøstenden av Arachneo-fjellet. Gå opp (veien starter på ca 200 m.o.h), eller kjør (nesten) opp, uansett  er den utrolige utsikten verd hele turen. Fjellandskapet rundt deg blir bare mektigere og mektigere, langt der nede ser du etter hvert havet, og du passerer et bitte liten landsby som også heter Chrysospiliotissa, med i beste fall en håndfull innbyggere av det menneskelige slaget samt en bråte geiter og høner.

Vi vet ingenting om denne fjellkirken, når sant skal sies. Og kirke er å ta munnen for full, inni hulen står et alter og det henger noen ikoner på veggene. Men det er så utrolig vakkert der oppe, man blir helt salig enten man er religiøs eller ei. Uansett, det finnes nesten ikke informasjon på nettet eller i noen av våre guidebøker. Og det gjør det ekstra fint å være på Chrysopiliotissa, det er nesten som å gå på oppdagelsesferd i det ukjente.

Ta med mat og drikke, det er ingenting å få kjøpt etter at du passerer Ligourio.

REISEVEI

Du må ha egen bil. Følg skiltene fra Nafplio til Ligourio. Herfra skal du kjøre den gamle veien til Nea Epidavros, som tar til venstre fra en antydning av en bakke i vestre del av Ligourio. Det er ikke skiltet til Nea Epidavros herfra (ser du skilt til Nea Epidavros blir du geleidet ut til kysten og så nordover, men det er en stor omvei), men geokordinatene i krysset er  37°36'44.68"N /  23° 2'8.94"E. Gaten heter faktisk Nea Epiavros, og det står på et gateskilt oppå en husvegg, med greske bokstaver (Νέα Επίδαυρος / ΝΕΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ). Bare spør om du ikke finner det!

Denne veien følger du nordover i omlag 4,4 km. Da vil du se en kirke (Ioannis Theologos) til høyre og et skilt som sier Chrysospiliotissa til venstre. Da kan du velge: Kjøre eller gå. Du kan kjøre nesten opp, på en vei som stort sett er asfaltert, eller gå opp. Det er omlag 5 km en vei, og stigningen er på omlag 500 meter, men for en tur! Du møter kanskje en bil eller to, eller et menneske eller tre, og sikkert masse geiter, men det er en fantastisk tur, så vi vil iallfall anbefale å spasere deler av veien.

Hulekirken i gullfjellet

Nysgjerrige men snille geiter vil du møte på din vei

Fjell på fjell

En brøkdel av utsikten (over), og

bilde fra kirken (under)


Aigios Ioannis O Theologos