ARACHNEO

Arachneo, også kalt Cheli, er en liten landsby, opp i fjellene, ikke langt fra toppen av samme navn. Dette er en kjøretur først gjennom et frodig jordbrukslandskap, deretter i et mye mer øde fjellandskap. En flott tur i seg selv, men vårt hovedmål er den lille kirken i landsbyen, Agia Marina. Kirken var den første klosterkirken til TALANT-KLOSTERET, og på veien, en kilometer eller så før vi når landsbyen Arachneo, vil du se et skilt som peker i retning av Talanti-klosteret, i ravinen kalt Houni. Så da tar vi en liten avstikker først!


I 1761 krevde den lokale Aga (tyrkisk offiser), skatter fra munkene, som da bodde i Arachneo. Munkene hadde ikke lyst til å betale (veldig overraskende), så de søkte bort fra landsbyen. De bygget det nye klosteret i begynnelsen av Houni-ravinen, og de dedikerte det til jomfru Maria. Dette klosteret står fortsatt, og også der vil du finne en vakker, gammel kirke som snart (2016) vil bli renset for sot og elde, så ikonene blir som nye. Kirken er alltid åpen, selv om det ikke er noen munker der lenger. Hvis du er heldig, kan lokalbefolkningen vise deg sauehuset, nå et kapell, og andre skjulte skatter i klosteret. Og nyt den vakre utsikten!


Så kjører vi videre mot landsbyen igjen. Snart vil du se Arachneo til venstre og den eldste kirken, AGIA MARINA eller Metoxi til høyre. Det er (mest sannsynlig) den minste bysantinske kirken Argolida, og en av to som er toskipet, den andre er i Adami.

Agia Marina, har ingen glass i vinduene, og freskene har bleknet av fuktighet og alder, men er fortsatt nesten uvirkelig vakre, malt av en gresk artist som jobbet her i det 16. århundre. Den er en perle, denne kirken, og noe du egentlig ikke bør gå glipp nr du er på disse kanter.


Veien forbi kirken vil lede deg til Ligourio. Men det er to til severdigheter som er verdt å besøke her. Først av alt kan du ikke unngå å se vindmøllene på kammen av Arachneo-fjellet. Kjør opp til dem! De avgir ikke mye støy eller er skumle eller noe, de er bare veldig majestetiske, og de gir Argolida ren og nødvendig elektrisitet. Bare før bilen mot toppen av fjellet, og kjør på. En liten stund før du når toppen vil du se en lav bygning, den brukes av de ansatte i vindturbinselskapet.


Parker der. Til venstre ser du en lav vegg bygget av steiner. Dette er en av veggene i GYKLOS FORT. Som du også kan lese om her, var Arachneo på veien (og i kommunikasjonssystemet) mellom Argolida og Korinthia i gamle dager. Det finnes flere slike festninger i området, hovedsakelig brukt i middelalderen for å kontrollere og overvåke frankerne, tyrkerne et al. Gyklos Fort er sannsynligvis bygget rundt 1220, og noen av veggene står fortsatt, selv om de ikke er så høye som de pleide å være. Det er temmelig goldt her (bortsett fra om våren) og likevel utrolig vakkert. Og utsikten er fantastisk!


Du kan fortsette videre opp grusveien, og snart, hvis det er en klar dag kan du se Athen i nord og øya Hydra i sør. Og de meste av Argolida. Og høre vindmøllene med deres myke swoosh swoosh. På sitt høyeste er Arachneo 1091 meter, så ta med en varm jakke!


ARACHNEO er et fjell kjent fra de greske mytene. Klytaimnestra var gift med Agamemnon fra Mykines. Da han deltok i den trojanske krigen, satt Klytaimnestra her oppe og stirret etter ild fra kommunikasjonstårnene (pyramidene), for å se om de meldte om nyheter fra Troja.

Noen av pyramidene, eller det som er igjen av dem, finner vi i Prosymna, Elliniko, Ligourio og Lefkakia.

En nydelig kirke, et kloster, et fort og vindturbiner

Agia Marina i Arachneo (over).

Talanti klosterkirke (under).

Agia Marina i Arachneo (over).

Gyklos-fortet (under).

Gyklos-fortet.

Vindturbiner  på kammen av Arachneo-fjellet.

(placeholder)

Arachneo ligger 27 km fra Nafplio, (om du kjører via Tyrinthas - Mykinon-veien), og du trenger bil for å dra dit.