TRIZINAAntikke Trizina, eller Troezen som den også blir kalt, var en gang en mektig bystat. Den allierte seg med en annen mektig bystat, Athen. Og selv om dette er 2500 år siden, og Trizina geografisk tilhører Argolida, er området fremdeles en del av Attika fylke, altså fylket Athen og Pireus ligger i! Trizina må ha vært en diger by, for da perserne kom og erklærte krig mot Athen, ble Athens kvinner og barn, rundt 70.000 mennesker, sendt i sikkerhet til Trizina, og folket der tok godt imot dem.


I dag er det flere ruiner igjen av byen, men den er ikke ferdig utgravd, og per i dag (2016) foregår det heller ikke flere utgravinger. Stedet er lite kjent, og sjansene er store for at du er den eneste besøkende. Det er så vakkert og fredelig her, med vakre villoliven- og andre trær som understreker den behagelige stemningen. Du befinner deg et lite stykke opp på Aderes-fjellet, med vid utsikt blant annet mot Poros. Du kan se ruiner av templer og andre bygninger, og restene av en byzantinsk kirke, Panagia Episkopi. Kirken antas å være bygget på ruinene av et tempel viet Afrodite. Du vil se vannrenner, en gang fylt av vann som skulle bidra til å lege syke mennesker. Det er en rik mytologi knyttet til stedet, det var blant annet her Phedra smugkikket på stesønnen Hippolytos når han trente uten en tråd på kroppen, skrev Euripides.


Og det er flere severdigheter i nærheten, blant annet et tårn fra de gamle bymurene. Du kan tydelig se at tårnet er bygget med to forskjellige metoder, den nederste delen er datert til andre århundre, toppen er fra middelalderen. Gå gjerne inn i tårnet, som forøvrig heter Diateichisma.


Før du kommer til tårnet finner du også "Musenes tempel". Nei, det er ikke gnageren som har fått sitt eget tempel, muser var gudinner som inspirerte kunstnere. Følger du grusveien videre oppover forbi tårnet, kommer du etter et kvarters tid til Djevelens bro, Diavologefiro. Det er en gammel steinbro som går over et dypt juv, med rennende vann i bunnen. Litt nifst om du har høydeskrekk, men ikke farlig på noen måte. Det er en virkelig idyllisk her oppe, og vi kan nesten se for oss at den ville guden Pan danset rundt her, med vannymfene fra elven under - som forøvrig kan hende er "Trizinas gyldne strøm som aldri tørker ut." Det har iallfall vært et Pan-tempel her i antikken, samt en akvedukt som ledet vannet ned til bystaten.

En gammel bystat, et tårn og djevelens bro

Panagia Episkopi (over)

Diateichisma-tårnet (under)

Musenes tempel

Avstand Nafplio - Trizina: ca 65 km.


Stedene vi har nevnt her, er skiltet fra den vesle landsbyen som heter Trizina, bare kjør til du kommer til den sentrale platiaen ("torget"), og følg skiltene. På et tidspunkt deler denne veien seg i to, og her er flere skilt. På skiltene som peker mot høyre, mot Antikke Trizina, står det "Antiquties", og den veien ender opp på en parkeringsplass like ved utgravingene. Skal du se de andre stedene vi har nevnt her, parkerer du der veien deler seg og tar beina fatt på veien som går mot venstre. Det kreves ikke inngangspenger noen av stedene (2016).

 

Området ved Djevelens bro

En gjeter leder geitene ned en bratt skråning i Trizina

Diateichisma-tårnet og utsikten

(placeholder)

Trizina er en av de eldste byene i Hellas, byens myter er både spennende og skumle og full av ledetråder til mysterier som trolig aldri vil bli løst.

Cadoganguides,

Peloponnese & Athens