TIRYNS

Det finnes flere mykenske byer i Argolida, som Mykines og Midea, men skal du bare se én, kan det godt tenkes det bør være Tiryns (skrives også Tirynth, Tirintha osv.). Riktignok er Mykene betydelig mer kjent, og betydelig større, men i Tiryns får du på et vis en sterkere følelse av hvordan det var på mykensk tid, samt at du som regel har hele stedet nærmest for deg selv - i motsetning til Mykene hvor man stort sett går i kø.


De første som bodde i Tiryns, levde her i bronsealderen, for 7000 år siden, men det vi ser i dag er hovedsakelig rester av bymurer og fra ca år 1300 f.v.t. Myten forteller at de enorme veggene, som vi ikke bare finner her, men også bl.a. i Mykene og Midea, ble oppført av kykloper, skapninger med overmenneskelige krefter. Disse såkalte kyklopiske veggene er opptil 10 meter tykke, og består av steiner som er opp til 13 tonn tunge. Hvordan greide de det, kan man undre seg over!


Det som gjør Tiryns ekstra spesiell, er de lange gangene under selve akropolis, mellom de ytre og indre veggene (hovedbilde). Gangene har i dag vegger blankslitte av alle sauene som har søkt ly her opp gjennom årene.


Sjøen gikk helt opp til byen da gamle Tiryns var bebodd, nå er utsikten vid og lang ned mot Nafplio og Argolida-bukten (foto nede t.v.).


Det er en fascinerende og imponerende utgraving, og ikke lenger fra Nafplio enn at man kanskje kan gå. Ta med vann! Eller ta bussen mot Argos, den passerer like ved Tiryns.


På det Arkeologiske museet i Nafplio kan du se funn fra Tiryns.


Avstand fra Nafplio: 3,7 km.

Kyklopenes imponerende arbeid

(placeholder)

"Grekerne synes å se utenlandske steder med større undring enn steder hjemme. For mens fremstående historikere har beskrevet de egyptiske pyramidene ned til  den minste detalj, gir de ikke selv den korteste omtale av skattekammeret i Minyas og murene i Tiryns, men disse er ikke mindre fantastiske. "

 

        Pausanias, 2. årh. evt.

BIKUBEGRAVEN I TIRYNS

Bortgjemt og sjelden besøkt, ligger denne imponerende tholosen (bikubegraven) i Tiryns. Utrolig velholdt er den, omtrent seks meter høy og seks meter vid, og møysommelig bygget stein for stein, som gravkammer for en eller annen viktig person som bodde i Tiryns for over 3000 år siden. Merk deg også de tre digre steinblokkene over inngangen. Hvordan fikk de dem dit? Tholosen er virkelig verd et besøk!

Fra Nafplio, sving til venstre i det du kommer til Tiryns-akropolisen (veien er skiltet N. Tirintha), og deretter følger du skiltene til tholosen. Parker ved grusveien og gå et par minutter gjennom en fredelig appelsinlund, og så ligger tholosen plutselig der.

På unescos verdens-arvliste