PALAMIDI

Palamidi er borgen som dominerer byen, i den forstand at den nærmest svever på en bratt ås (216 moh) over Nafplio. Borgen ble bygget på rekordtid av venezianerne mellom 1711 og 1714, og dette er faktisk den siste konstruksjonen av betydning venezianerne bygde utomlands. Den er også regnet som en av de mest imponerende. Likevel, i 1715, ett år etter ferdigstillelsen, ble borgen tatt av tyrkerne.


Nafplio er en av de første byene i Hellas som fikk selvstendighet. 29. november 1822 overmannet en gruppe greske opprørere tyrkerne på Palamidi, og dagen etter kunne byen feire sin frihet.


Fra 1840 og nesten hundre år fremover ble Palamidi brukt som fengsel, og i forbindelse med dette ble trappene opp til borgen anlagt. Det sies at det er 999 trappetrinn opp, men det er faktisk "bare" 857. Turen opp er vel verd strevet, utsikten over byen og Argolisbukten blir bare bedre og bedre. Gå om morgenen, når trappene ligger i skyggen, og ta med vann. Forøvrig går det bilvei opp på baksiden av borgen, i tilfelle de 857 trappetrinnene ikke frister.


Palamidi er svært godt bevart, og det er stemningsfullt og flott å spasere på de blankslitte steinene, mellom massive vegger og bygg. Blant annet kan man prøvesitte frihetskjempen Kolokotronis' fengselscelle, besøke Ag. Andreas-(bilde t.v.)  og beundre de åtte bastionene innenfor de staute borgveggene. De digre vanntankene bidrar til byens vannforsyning selv i dag.


Inngang: 8 euro (2016). Sjekk åpningstidene på skiltet nederst i trappene før du begynner oppstigningen.


En hopp på/hopp av turistbuss kjører via Palamidi, se mer på Nafplio City Tour. Har du bil kan du også slippe trappene, da kjører du opp på baksiden via 25. Martiou-gaten.

Borgen som svever over byen

Fullmåne over Palamidi

(placeholder)

Nafplio: Even the Greeks recognize that it's the most beautiful of all mainland towns, with its numerous Venetian and Turkish buildings, twisting labyrinthine streets and a sophisticated atmosphere that's a million miles from a tourist resort.

James McCreet, Telegraph.co.uk