DIAKOFTO - KALAVRITA

På et 75 cm bredt jernbanespor starter toget fra Diakofto ved Korintgulfen og kryper 22 km opp i fjellet til det når Kalavrita på 750 meters høyde. Turen tar noe over en time, og går i et utrolig naturskjønt juv, Vouraikos-juvet (bilder nederst). Enkelte strekk er så bratte, at toget bare klarer å kjøre i 12 km/t. Noen tunneler, flere broer og små jernbanestasjoner ligger på veien oppover. Dette regnes som en av de mest spesielle togreisene i Europa, og det går fint an å få den med seg på én dag om du drar fra Nafplio om morgenen. Sitt på venstresiden når dere kjører oppover, med mindre du har høydeskrekk.


I Diakofto står fremdeles det gamle lokomotivet på stasjonen. Det trakk vogner i hele 72 år, fra da banen sto ferdig i 1896.


Kalavrita (bildet over) er en interessant og fin by, så planlegg gjerne turen slik at du har noen timer her. Under 2. verdenskrig, den 13. desember 1943, satte tyskerne fyr på byen, deretter henrettet de alle byens menn fra 13 år og oppover, 1200 i tallet. Et museum i byens gamle skole forteller denne historien på en rørende, ja bent fram hjerteskjærende måte. Denne skolen var for øvrig det stedet der byens kvinner og barn ble innesperret under henrettelsene, og hadde ikke en tysk soldat lurt seg til å låse opp døren for dem, hadde kanskje de også omkommet, for byen brant kraftig.

Gravplassene til dem som døde den grusomme desemberdagen ligger i åsen bak Kalavrita, og her er også reist et monument til minne om hendelsen.


Kalavrita er for øvrig et kjent vintersportsentrum i Hellas. Skiheisene starter halvannen mil sør for byen, og strekker seg oppover Helmos-fjellet.


Drar du til Kalavrita med bil, finner du flere severdigheter i nærheten på denne siden.Den utrolige jernbanen i juvet

(placeholder)

Diakofto ligger

135 km nordvest

for Nafplio.

Ring OSE (Jernbane-verket i Hellas)

på tlf.nr. 1110

for avgangstider.

Tre bilder fra togturen.

Fra kirkegården.

Kalavrita (under).