EPIDAVROS

Guden Apollon hadde en sønn, Asklepios, som ble oppdratt av en kentaur, et vesen som har overkroppen til et menneske og bakkroppen til en hest. Denne kentauren hadde umåtelige kunnskaper om medisin og legende urter, og Asklepios vokste opp til å bli en meget dyktig lege. Hans datter, Hygiea, jobbet sammen med ham. Hun var gudinne for helse, og fikk senere mange norske apotek oppkalt etter seg. Asklepios var født i Epidavros, og her slutter myten og vi beveger oss over i virkeligheten.


På bakgrunn av fortellingene om Asklepios, ble det naturlig for de gamle grekerne å legge et helsesenter til hans fødested. Dette ble det beste helsesenteret i antikken, og rike borgere dro der for både diagnose og kurering. Første natten måtte de tilbringe i en bestemt hall, og drømmene de hadde den natten ville bistå i jakten på riktig diagnose. Senteret, som ble påbegynt i det sjette århundre f.v.t, var faktisk i aktivitet fram til det 5. århundre i.v.t., men de siste hundreårene var det ikke Asklipios man ba om helbredelse, men den kristne guden.

Området er stort, arkeologene har gjort en omfattende jobb, og et besøk her kan sette tankene dine tilbake til fjerne dagers sykehus - særlig om du besøker det lille men gode museumet først, og blant annet titter på de kirurgiske instrumentene de brukte i antikken.


Helsesenteret og byen Epidavros som lå samme sted, tiltrakk seg så mye folk at i det i det 4 århundre f.v.t. ble reist et teater. Dette teateret kunne, ferdig utbygd, romme 15.000 mennesker, fordelt på 55 rader - skjønt romerne la til de siste 21. Akustikken er så perfekt at du kan høre folk hviske på scenen selv om du er på bakerste rad!


Teateret er fremdeles i bruk, her settes hovedsakelig opp gamle greske komedier og tragedier,  som Antigone, Ødipus, Orestien og Lysistrata. Forestillingene gis i juli og august hvert år, og det er en ubeskrivelig følelse å sitte på de eldgamle benkeradene og oppleve det samme som folk gjorde for over 2000 år siden. Det betyr ikke så mye om du ikke kan gresk, det går an å lese litt om det aktuelle stykket på forhånd, f. eks på nettet, og få godt utbytte likevel. Den sorte greske fløyelsnatten og stemningen forøvrig bidrar til at dette er alldeles vakkert. For øvrig hender det at engelsktalende teaterkompanier kommer på besøk.

Billetter bør bestilles på forhånd, f.eks. på greekfestival.gr

KTEL pleier å sette opp busser mellom nafplio og Epidavros på kvelder med

forestilling, men for sikkerhets skyld bør du sjekke det på forhånd.


Inngangsbillett koster 12 euro (2016), men er gratis i forbindelse med forestillinger.

Asklepios' helsesenter, og teateret hans

(placeholder)

From Nafplio it is easy to reach probably the most beautiful site of them all, Epidaurus.

Condé Nast Traveller on Peloponnese

Asklepios i museet i Epidavros, lett gjenkjennelig med den snodde slangen rundt stokken.

Under ser du Helen Mirren som Phedre, i Epidavros 2009.På Unescos

verdensarv-liste