AGIONORI

Tre kvarters kjøretur nordover fra Nafplio ligger landsbyen Agionori, kronet av en borg (hovedbilde). I overskriften skriver vi at den er hemmelig, det er den selvsagt ikke. Men man skulle tro det, for den er ikke nevnt i en eneste av våre guidebøker, og det finnes knapt informasjon om den på nettet, verken på greske eller engelskspråklige sider.


Agionori ligger 700 meter oppi Agionorion-fjellet, ”her finnes bare stein, fjell og småfe”, for å sitere en gjeterkone i nabolandsbyen Limnes. Men Agionori har vært sentralt plassert en gang i tiden, her gikk hovedveien mellom Argos og Korinth to viktige og mektige bystater i antikken.  Borgen har kyklopiske steiner i fundamentet, noe som betyr at den først ble bygget på mykensk tid (ca 1600 - 1100 f.v.t.), men det vi ser i dag er en såkalt frankisk borg, altså bygget da frankerne (dvs. “latinerne”/katolikkene) styrte viktige deler av Hellas i perioden 1205 – 1432.  Borgen ligger genialt plassert på toppen av fjellet, med 360 graders vid utsikt over det karrige landskapet, hvor stein på stein på stein er lagt for å danne terrasser man kunne dyrke i. Det var ikke mulig å komme inn i borgen da vi var der en lørdagsettermiddag i mars, men det var helt ok, for borgen er uansett bare et tomt skall som like gjerne kan ses utenfra, og utsikten er halve gleden.


Agionori har en severdighet til, en kirke fra 1100-tallet som ligger midt i landsbyen, også den med flott utsikt. Kirken er påbygget med nennsom hånd, og inne i den eldste delen kan du nyte de vakre freskene, delvis tildekket av sot og elde, men fremdeles godt synlige.

For å komme til Agionori fra Nafplio, passerer du først landsbyene Prosymna og Limnes. I Prosymna finnes restene av årtuseners bosetting, Limnes er kjent (vel, beryktet) for særdeles blodige kamper under borgerkrigen etter andre verdenskrig. Men det fineste med denne kjøreturen er landskapet, mellom brutale fjell og delvis langs et frodigere, utdødd elveleie.


Fortsetter du fra Agionori videre mot Korinth via Chilomodi, blir landskapet stadig grønnere, med gamle, krokete oliventrær, pinjeskog, mandeltrær (som blomstrer og dufter så nydelig om våren) og etter hvert vinranker – kjøp med noen flasker lokal vin om du vil!


Agionori og Chilomodi ligger i Tenea kommune, hvor det sies at Agamemnon ga sine trojanske krigsfanger lov å slå seg ned. Det finnes rester etter gamle Tenea en km sør for Chilomodi, mot Klenia, her finnes også rester av romerske gravkamre. Og Ødipus skal ha tilbrakt barndommen sin i Tenea. Der var vi mer eller mindre over i mytologien (i Hellas er historie og mytologi så sammenvevd at selv forskerne ikke alltid er helt sikre på hva som er hva), men uansett: om det ser litt øde og ganske upretensiøst ut her i dag, dette er et område med lag på lag av historie, og en spennende reiserute for deg som ikke må ha alt servert på et sølvfat.

 

En "hemmelig" borg, fjell og sauer

En av mange.

(placeholder)

Agionori ligger ca 45 min kjøring fra Nafplio, du trenger bil for å komme dit. Byen ligger i Korinthia fylke, men fordi dette er en naturlig tur videre etter å ha besøkt Mykines, Prosymna, Midea / Dendra og/eller Ireon, har vi plassert den i dette kapittelet.

Borgen.

Kirken.