KORINTH

Kom du til Argolida fra Athen, har du allerede passert Korinthkanalen, men det var ikke sikkert du la merke til den engang, så fort som trafikken farer på den. Det finnes flere overganger enn den brede broen bilene suser over, parallellt finnes en mindre bro, med gangveier på hver side, og det gir skikkelig sug i magen å kikke på kanalen slik fra oven.

Allerede på 600-tallet f.v.t hadde grekerne tenkt å bygge denne kanalen, for å slippe å seile den 40 mil lange turen rundt hele Peloponnes. Men arbeidet ble for omfattende, så de anla heller en vei, Diolkos, hvor båtene kunne dras over. Det finnes fremdeles spor etter denne veien på sørvestsiden av kanalen.

Kanalen, som er 6,3 kilometer lang og 21 m vid, sto ferdig i 1893, og 11.000 skip passerer hvert år. Om du vil, kan du selv ta turen, egne turbåter tilbyr nettopp denne opplevelsen. Men det er kanskje vel så flott å stå på toppen og se store båter nesten presse seg gjennom kanalen.


Korinth var en svært viktig handelsby både i antikken og under romersk styre, og det finnes et stort utgravingsområde som forteller denne historien. Mesteparten av det du ser i Antikke (Ancient) Korinth er fra romersk tid. Det er et fint område å rusle rundt i, vi kan bl.a. se restene etter et Apollo-tempel (bilde øverst), veier, butikker, teatere og et flott fellesbad. Felleslatrine også, forresten, å gå på do var et sosialt evenement for de gamle romerne. Besøk museet også, som viser gjenstander fra Korinths lange historie (det har bodd folk her siden mykensk tid), blant annet en praktfull antikk kore, en ung pike. Man kan fremdeles skimte litt maling på henne, noe som minner oss om at alle de hvite marmorstatuene vi beundrer i dag, opprinnelig var malt i vakre farger.


Akrokorinth er borgruinene som troner høyt, høyt over Korinth, du ser dem såvidt øverst på hovedbildet. Du kan kjøre helt opp til den vestre porten, men må gå et stykke for å nå helt til topps. Det er en diger og mektig borg, med røtter tilbake til antikken, selv om det vi ser i dag stort sett er reist av venezianerne og tyrkerne. Akrokorinth var faktisk en av de viktigste greske borgene i middelalderen, både sterk og strategisk plassert.

Vi, som ikke er krigere, kan beundre både håndverket og den formidable utsikten.


For øvrig har de små rosinene, korinter, fått navnet herfra. Ikke så rart, korinter lages av en liten steinfri, gresk drue som grodde (og gror) i området. Og Paulus brev til korinterne var, ja nettopp, til folk herfra.


Som en alternativ (og lengre) rute mellom Nafplio og Korinth, kjør over fjellene via flotte Agionori. eller ta det lokalbefolkningen kaller gamleveien: Da kjører du til Dervenakia og så via Chilomodi, gjennom et nydelig landskap og småbyer med gode muligheter for et lite kaffestopp.

Så mye mer enn en kanal

Apollo-tempelet (over)

og kanalen (under).

Ingen av disse severdighetene ligger i vanlig gåavstand fra selve byen Korinth; til Korinthkanalen er det 8,5 km, Antikke Korinth ligger ca 7 km unna og til Akrokorinth er det enda lengre fra byen. Det betyr at du må ha leiebil eller bruke taxi når du skal besøke severdighetene.


Korinth by er moderne, bygget etter 1850, og ikke et must å besøke, selv om den har sin sjarm. Imidlertid kan du godt planlegge en lunsj i en av de mange tavernaene ved Antikke Korint, der er det trivelig å sitte med utsikt til utgravingene eller ved ett av spisestedene som har utsikt over Korinthbukten. (Det må legges til at vi bare har vært der utenom sesongen, vi vet ikke hvordan det er der når turisthordene inntar stedet.)


Det går direktetog (Proastiakos, se  Transport -siden) mellom flyplassen i Athen og Korinth, så det er slett ikke så dumt å legge et døgn i begynnelsen eller slutten av ditt Argolida-besøk her. Taxituren mellom togstasjonen og Korinth by koster bare noen få euro, og det går buss til/fra Nafplio ved Korinthkanalen/Isthmos)


En liten kuriositet til slutt: Sisyfos sies å være stamfar til den antikke kornthiske kongeslekten. Kong Sisyfos, som Homer kalte verdens slueste mann, oppførte seg så skrekkelig at gudene dømte ham til å rulle en diger stein opp på toppen av et fjell. Hver gang han nådde toppen rullet steinen ned igjen, og så var det bare å begynne på nytt. Når du er i Korinth, kikk opp på det bratte, 575 m høye Akrokorinth-fjellet, og så skjønner du virkelig hva sisyfosarbeide betyr!


NOEN (forhåpentligvis) NYTTIGE KORINTH-TIPS:

(placeholder)

Korinth ligger 60 km nord for Nafplio. Bussen går jevnlig fra Nafplio, og stopper ikke langt fra kanalen. Til Antikke Korinth og Akrokorinth trenger du egen transport. (Se den svarte boksen nederst på siden.)


Antikke Korinth (over) og en liten del av tavernaområdet i nærheten (under).

Antikke Korinth med Sisyfos' arbeidsplass i bakgrunnen.

Diolkos.