MAT OG MER


Det er mye kjekt, og ikke minst godt, man kan ha med seg hjem i kofferten. Jeg skriver ikke om typiske guidebok-tips som kunsthåndverk/keramikk, ikoner, gull- og lærvarer, men andre ting som jeg selv er glad i og pleier å kjøpe med hjem – om enn ikke alle på en gang. Det er mye som handler om mat, for jeg er sikkert unormalt interessert i mat, men også en del andre handletips. Det vil komme flere tips etter hvert.


Shoppetips - hva du kan/bør ta med deg hjem fra Hellas

SHOPPETIPS - ANDRE TING


Olivensåpe

Olivensåpe finnes både parfymert og uparfymert, og er deilig for huden. Souvenirbutikkene selger disse, men du kan være tryggere på kvaliteten om du kjøper dem på apotek, i supermarked eller på et Hondos Center (stor kosmetikk-kjede, i Nafplio ligger den i Asklipiou-gaten).
























Oliventre

Du har ikke lov å ta med deg et oliventre på rot, men det finnes et enormt utvalg av gjenstander i oliventre. Oliventreet vokser svært sent, og blir dermed en svært hard, robust tresort som tåler tøff behandling. Kjøper du kjøkkenredskaper bør de ikke vaskes i oppvaskmaskin, men håndvask med varmt vann og såpe går bra. Gni inn litt olivenolje i gjenstanden sånn dann og vann, så holder den seg fin i evigheter. I Nafplio er det to butikker i Staïkopoulo-gaten som selger gjenstander av oliventre.


Korrés

Greske skjønnhets- og velværeprodukter for hår, kropp og ansikt. Et supert merke som jeg er helt avhengig av. De baserer produktene sine på naturlige ingredienser, de dufter som regel svakt, men alltid deilig, og gjør det de lover. (Og jeg får ikke en eneste krone av Korres for å skrive dette, altså.) Korres selges på mange, men ikke alle, apotek i Hellas, og utvalget varierer fra apotek til apotek. Apoteket på Syntagma-plassen i Nafplio har i skrivende stund ganske bra utvalg.

























Dilldall

Og til slutt, de små tingene som du enten like godt kunne kjøpt hjemme, eller ikke egentlig trenger, men som minner deg om ferien når du ser eller bruker dem.


Det kan være en gresk tannpasta, en boks med ”mpeikin paounter” (bakepulver), en boks med gresk kyllingkrydder, en slik oransje metallmugge som enkelte tavernaer serverer vin i, en lighter med gresk tekst, en liten kopi av en mykensk kvinnestatue, en cd med gresk musikk, en komboloi, en kalender... Og med hensyn til kalendere så trenger du jo ikke kjøpe de typiske turistkalendrene som alltid har bilder av den gjennomkommersialiserte øya Santorini, men heller gå inn i en bokhandel og se hva de har der.


SHOPPETIPS - MAT OG DRIKKE


Kjøp matvarer i supermarkeder eller på utendørs ferskvaremarkeder om du kan, ikke i minimarkeder eller typiske turistbutikker. Da er du sikker på å få varer som like gode og vel så det, til lavere pris.


Oliven

Jeg foretrekker store, kjøttfylte Kalatama-oliven, men det blir jo en smakssak. Soltørkede oliven, som blir rynkete og en anelse søtlige er også en delikatesse. Kjøp gjerne vakuumpakkede oliven, de er greiest å ha med seg i kofferten.


Olivenolje

Det er selvsagt et problem å få med seg væsker på fly, med mindre du handler på flyplassen. Jeg kjøper olivenolje på plastflasker, enten i supermarkeder eller i de små bodene som er langs veien på landsbygda, pakker dem i godt knyttede plastposer, folder håndkle rundt, og stapper alt i en ny plastpose som jeg knytter igjen. Men noen flyselskap tillater ikke væsker i kofferten, har jeg hørt…


Olivenpuré

Gresk tapenade som kjøpes på små glass, som du kan legge i en sånn literspose det er lov å ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen.


Tørkede selleriblader

Suverene i gryteretter, sauser og supper. Kjøpes i boks på supermarkeder.


Tørket oregano

Fordi den greske er den beste. Og så er det mye billigere i Hellas enn i Norge. I det hele tatt kan det lønne seg å kjøpe med seg mange tørkede krydderurter fra Hellas, og de veier jo ingen ting.


Safran

Dyrt og deilig, men ikke kjøp fra en souvenirsjappe, for det er ikke sikkert det er safran i posen selv om det står det på den. Den greske, røde safranen regnes for å være verdens beste, det sier iallfall grekerne.


Gresk havsalt

Hellas produserer årlig opp mot 200.000 tonn havsalt, og det er slett ikke dumt å ta en liten brøkdel av det med hjem. Det greske havsaltet inneholder forholdsvis lite natrium og jod, men har masse sporstoffer. Godt er det iallfall.


Mastik

Mastik er en kvae som bare finnes på øya Chios, for det er det eneste stedet i verden hvor mastik-trær dyrkes for kvaeutvinning. Kvaen er brukt som tyggegummi i nesten 2.500 år, men i dag er det vanligere å kjøpe vanlig tyggegummi med litt mastik i. Du kan kjøpe med deg litt mastik og bruke den  som krydder i kaker og desserter.


Pasteli

Har du smakt denne lille honning og sesam-snacksen er du enten helt hekta eller kommer aldri til å spise dem igjen. Prøv en, de selges over alt!


Fjellte

Den greske fjellteen ble først drukket av gjetere, for planten gror bare høyt oppi fjellene, over 1000 m.o.h. Planten, som heter Sideritis på gresk, gir en te som sies å kurere det meste, fra forkjølelse til mageonder. Vitenskapen har faktisk bevist at teen beskytter mot osteoporose, og har høyt innhold av anti-oksidanter. Du bruker ca 20 gram teblader til 1 liter vann. Teen skal trekke lenge, opp mot ti minutter, og kan godt drikkes med litt honning oppi.


Vin og sprit

Igjen, må kjøpes på flyplassen hvis du ikke er gal nok til å ha flaskene i kofferten. De store flyplassene har godt vinutvalg, på småsteder er det verre med den saken. Et forslag er å merke seg druetypen på den eller de vinene du smaker og liker i løpet av ferien, og så kjøpe vin av denne druetypen om du ikke finner merket i tax free-butikken. Mine favoritter er den hvite assyrtikodruen fra Santorini, og den røde agiorgitiko fra Nemea. Den søte, røde Mavrodafni-vinen, Hellas svar på portvin, er også god. Og kanskje liker du retsina?

De to kjente greske spritvariantene er den anissmakende ouzoen og den hardbarkede Tsiporouen. De kan nok kjøpes på de fleste flyplasser som har butikk.


Ost

Skal du kjøpe ost mens du er i Hellas, så bør du handle i ostebutikkene, der får du smaksprøver. Når du finner en ost eller flere du liker, noter deg navnet, og gå på supermarkedet for å finne vakuumpakkede varianter og ta med deg hjem. Merk at vakuumpakket feta ligger i noen dråper saltlake, så ikke pakk den i håndbagasjen. Forslag til oster du kan smake på utenom feta:

Graviera – hard, gul ost laget på melk fra sau og/eller geit pluss kanskje litt kumelk. En anelse søtlig smak. Grekernes versjon av Gruyere.

Kefalotyri – hard, gul ost med kraftig smak laget på ulike melketyper. Brukes som gratineringsost eller f.eks revet over pastaretter. Grekernes svar på Pecorino.

Kaseri – En noe mykere gulost, laget hovedsakelig på sauemelk, ganske mild og salt. Grekernes mozarella.

Manouri – Kremete hvit ost, laget av geit- eller sauemelk. Ganske mild og frisk. Utmerket i paier eller bare sammen med brød. Risle gjerne litt honning over.

Mizithra – Som fersk er den en kremete, hvit ost, nesten som cottage cheese bare med smak. Kjøper du en lagret variant er den hardere og beiskere, og brukes til gratinering.

Merk deg at det er mange lokale ysterier i Hellas, og ostesortene varierer i smak fra sted til sted selv om de har samme navn. Gode ostebutikker har f.eks graviera fra to-tre-fire ysterier, mens i supermarkedene får du vanligvis ostesorter fra de store, landsdekkende meieriene.


Honning

Igjen problemer med hjemtransporten. Men gresk honning er vidunderlig, så jeg vil virkelig anbefale å kjøpe med seg noen glass. Timianhonning er regnet for den beste, men jeg er minst like glad i appelsinblomsthonning. Prøv også pinjehonning, rosmarinhonning, lavendelhonning osv.


Kaffe

Liker du frappé bør du kjøpe med deg en stor boks Nescafé hjem. Nei, jeg tuller ikke. Nescaféen i Hellas er nemlig hardere brent enn den vi får kjøpt i Norge, og frappéen smaker virkelig mer gresk om du bruker den riktige kaffen.

Har du i løpet av oppholdet smakt grekernes svar på espresso, såkalt Ellinikos kafés eller ”gresk kaffe”, bør noen poser av denne mørke, finmalte kaffen komme med i kofferten. I tillegg bør du kjøpe en liten briki, den lille, smale metallgryten du trenger for å lage kaffen. Uten den får du ikke skikkelig skum.


Eggefarge

For de spesielt interesserte: I påsken koker grekerne haugevis med egg i røde, gule, blå og grønne fargebad. Denne fargen er mye kraftigere enn konditorfargene vi får kjøpt hjemme, men kan være vanskelig å få tak i utenom sesongen.

Fra toppen: Et lykkebringende granateple, et håndlaget smykke, gresk kaffe og briki. Kjøp noe som betyr noe for deg!

Skål i oliventre med olivensåpe.