IREON

Hera var både kone og søster til sjefsguden Zevs, og hun hadde dermed høy status i den greske mytologien. Som gudinne for blant annet kvinner, fødsler og ekteskap, var det viktig å holde henne blid og fornøyd. Mange templer ble reist til hennes ære i antikken, også ett like sør for Mykene. Ireon (skrives også Heraion) eller Argive Ireon er kanskje ikke den første utgravingen man besøker i Argolida, men det er et umåtelig fredelig sted, med fantastisk utsikt over Argolidasletten og ned mot Nafplio og Argos, og utmerket for en piknik eller bare en liten pust i bakken.

Tegningen nedenfor viser hvordan det nok har sett ut her for rundt 2500 år siden. Selve hovedtempelet som ble reist til ære for gudinnen, var på to etasjer, og et hadde seks ganger tolv søylerader. Enkelte murer, platåer og små søyler står igjen den dag i dag.

Men Ireon var allerede i Mykensk tid (1600 -1100 f.v.t. ) et sted hvor man tilba gudinnen, blant annet ble Agamemnon ble valgt til å lede krigen mot Troja her. Dette er dermed det eldste Ireon i Hellas, selve hovedtempelet, og det er jo ikke så verst.

Til ære for Hera, kvinner og ekteskapet

Ireon, for 2500 år siden