MYKINES
«Det gamle Hellas» er mest kjent for den antikke perioden, storhetstiden da blant annet Akropolis i Athen ble reist, men det har eksistert svært avanserte kulturer lenge før den tid. Den mykenske sivilisasjonen, som varte fra ca 1600 f.v.t og til 1100 f.v.t. var så sterkt representert i Argolida at dette var Hellas’ hjerte på denne tiden. Dyktige krigere nedkjempet den enda tidligere minoiske siviliasjonen, og et rikt aristokrati bygde seg palasser og templer. Mykines var hovedbyen i denne tidsalderen, noe navnet vi har gitt den, mykensk, også forteller. En liten halvtimes kjøring nord for Nafplio kan du fremdeles beskue de imponerende restene av denne store, en gang så mektige byen.
Du møter først den flotte løveporten (bilde t.h.), som dateres til gresk bronsealder og nærmere bestemt det 13. århundre f.v.t. Merk de digre steinene i og ved porten. Mange veier 20 tonn, og det finnes byggesteiner i Mykene som veier opptil 100 tonn. Menn og okser var “motorene” de hadde på den tiden, men veggene kalle “kyklopiske”, noe som forteller at ettertiden trodde de var bygget av kykloper, enøyde kjemper som er hyppige gjester i gresk mytologi.
Inne i selve byen kan du lese, på engelsk, beskrivende tekster som er plassert ved de største severdighetene. Bruk gjerne også den lille, gratis brosjyren du kan ta med deg når du kjøper billettene, eller ta med en guidebok. Bare fundamentene er igjen fra gravene, palassene, butikkene og boligene som en gang lå her. Den ytre muren er mer enn 1,1 kilometer lang, og som tegningen oppe t.h. viser var det ganske tettbygd innenfor.
Og kast mer enn ett blikk på alle de flotte utsiktene. Mykines ligger mellom to fjell, likevel er det masse steder man bare må stoppe opp og nyte synes utover landskapet. Etter å ha passert løveporten kommer du snart til et sted stien deler seg. Velg den til venstre, så får du en finere klatring til troppen, tro meg!
Museet i Mykines er også flott, her kan du kikke på morsomme figurer (som hun med «platåsko» t.h.), rikt dekorert keramikk, smykker, leketøy osv. Det gir et godt innsyn i den mykenske kulturen, ta deg også gjerne tid til å lese de mange plakatene som forteller om dette. Og kikk for all del på modellen av Mykines i museets lobby.
Like ved Mykines ligger Atreus’ skattkammer, som også kalles Agamemnons gravkammer (bilde t.h.). Den er formet om en bikube (tholos). Det finnes ni slike i nærheten av Mykines (se under), og fem til i Argolida, men dette er den mest imponerende av dem alle. Kong Atreus var, i følge mytologien, sønn av Pelops (som har gitt Peloponnes navn), og far til Agamemnon og Menelaus, kjent fra Homer og andre antikke skribenter. Men både Atreus og Agamemnon levde nok senere enn bikubegravens tilblivelse, har man senere funnet ut. Nåja. Et helt fantastisk byggverk er det uansett!
Bikubegraven er fra ca 1250 f.v.t., den er vel 13 meter høy og vel 14 meter vid, og var i tusen år den høyeste og videste kuppelen i verden. Ikke bare det, kikk på håndverket her, hvor presis steinene er tilhogget og lagt, både i selve “bikuben” og veien som leder inn. Det er bent fram utrolig!
Mange sløyfer bikubegraven når de besøker Mykines - kanskje fordi det hundre meter eller så å gå dit - men det burde de ikke. Gravkammeret er på mange vis mer imponerende enn selve byen, fordi det er så utrolig velbevart.
Bilett til Mykines, museet og Atreus gravkammer selges samlet, for 12 euro (2016), og du kan uten problem bruke en hel dag her - om du er interessert i den slags, da. Men ha på gode sko, det er ganske mange føtter som har tråkket på veiene i Mykines, og steinene kan være veldig glatte. Det finnes en lite kiosk med forfriskninger på parkeringsplassen, men for et måltid er nærmeste sted den lille landsbyen like ved som også heter Mykines. For noe helt anerledes, dra til Silo.
Rike konger, bikubegrav og en dame med platåsko
Mykines kalles også Mykene, Mycenae og lignende ting, og ligger 20 km fra Nafplio. Det går buss til utgravingen i perioden april - oktober (sjekk KTEL) i vinterhalvåret må du gå fra landsbyen Mykines, ca 1,3 km unna.
DE UKJENTE GRAVENE
I MYKINES
Dette finner du ikke i guidebøkene, og derfor synes vi det er ekstra stas. I dalen nedenfor Atreus' gravkammer finnes flere mykenske graver, blant annet den svært godt bevarte bikubegraven som kalles Demonenes grav på folkemunne (t.v.). Årsaken er at da graven ble utforsket i 1918, fant man demonmasker i den. Det finnes også mange mindre graver, som den t.h. Gravene ligger i en vakker olivenlund, og er ikke skiltet. Gå på oppdagelsesferd!
Damen med platåskoene
Løveporten
Atreus' skattkammer
på unescos verdens-
arv-liste
Det aller første organiserte greske samfunnet var mykensk, deres riker eksploderte ut av ingenting på det greske fastlandet rundt 1600 f.v.t. Selv om de forsvant like dramatisk noen hundre år senere, noe som baner vei for flere århundrer kjent som den greske middelalderen, før fremveksten av det "klassiske" Hellas, sådde mykenere frøene til våre felles tradisjoner, blant annet kunst og arkitektur, språk, filosofi og litteratur, til og med demokrati og religion.
Europas sanne forfedre
Dette var et svært viktig tidspunkt i utviklingen av det som skulle bli den vestlige sivilisasjon.
Og dette er det vitenskapelig konsensus om: Mykenerne antas å ha ødelagt Knossos (på Kreta) rundt den tiden de bygget sine fastlandespalasser (på Peloponnes) og etablerte også sitt språk og sitt administrative system på Kreta. Mykenerne er Europas sanne forfedre.
smithsonianmag.com