SILO ART FACTORY

Midt i dette området på Argolida-sletten, omgitt av fantastiske severdigheter som Mykines, Ireon, Midea og Dendra, ligger noe helt annet. Og noe du bør ta deg tid til å besøke når du besøker området. For her ligger Silo Art Factory.

Utenfor møtes du av den trojanske hesten. Vel, selvsagt ikke originalen, denne har Silo-eier og tusenkunstner Stelios Maragos bygget med sine egne hender nokså nylig, og om du imponeres av størrelsen – han har begynt å bygge en mye, mye større.


Her er en kort beskrivelse av originalhestens historie, hopp til neste avsnitt om du kjenner den eller ikke bryr deg: Den skjønne Helena var sett på som den vakreste kvinne på jorden. Helena var gift med kongesønnen Menelaos fra Mykene, og ble bortført til Troja av Paris, kongesønn fra nettopp Troja. På denne tiden var Menelaos’ far den mektigste i hele ”Hellas”, så dette var en voldsom provokasjon. Odyssevs ble lurt til å lede krigen av Palamedes, og det ble, som vi vet, en lang krig. Hellenerne beleiret Troja i ni år, men til slutt så det ut som de ville tape krigen. Da kom Odyssevs på at de skulle bygge en hest, fylle den med greske soldater, late som om de dro fra byen men gi hesten som fredsgave. Han visste at trojanerne så på hesten som et hellig dyr, og akkurat som han hadde antatt, slepte trojanerne hesten med seg fra stranden og innenfor bymurene. Hvorpå de greske soldatene hoppet ut, vant slaget, krigen og Troja.  Historikerne vet ikke hvor mye av dette som er fakta, myter eller allegorier, men det er beskrevet både i Odysseen og Iliaden. Uansett, den trojanske hesten står altså nå, i ny utgave, på Silo. Sannsynligvis uten soldater i magen.


Men der er så mye mer. En liten kafeteria, et riktig koselig og vennlig sted å sitte. Antikvitetsbutikk, den eneste vi vet om i området, med alt fra de vakre dørhammerne formet som en hånd, pynt og nips og husgeråd, til møbler og dører. Stelios’ filosofi er at han aldri kaster noe, så han lager blant annet bord av gamle dører og stoler av gamle vinduslemmer, bare for å nevne noe. Du kan kjøpe ny keramikk, smykker, kunst og kopier av greske statuer, det er tusenvis av ting her, både nye og antikke, og mye frister så fyll lommeboken med euro. Er du i området over en lengre periode kan du til og med delta på keramikkurs. Videre er det et lysthus skråstrek brønnboringssilo, og det mest fantastiske toalettet vi noen gang har sett. Intet mindre.


Silo ligger nær Mykene, på hovedveien mellom Nafplio og Mykene. Se etter den trojanske hesten, og du finner det!

Den trojanske hesten, god kaffe og en tusenkunstner