(placeholder)ARGO-SARONISKE

ØYERPOROS


Til Poros kommer du ved å dra til Galatas og ta fergen eller en av småbåtene (pris 2016: 1 euro) over det smale sundet. Båtene tar omlag ett kvarter og går hele tiden. Om du kjører trenger du ikke ta bilen med på fergen om du bare har tenkt å besøke hovedstaden på Poros, for båten legger til kai der.

Poros betyr nettopp sund på gresk, og består egentlig a to øyer; den store, pinjeskogkledde Kalavria og vesle Sferia, en vulkansk øy dannet i 273 f.v.t. Det er på Sferia Poros by ligger, og det går bro over til Kalavria.

Poros by ligger fin og hvit på amfiteteatervis med utsikt mot Peloponnes. Gå opp til klokketårnet på toppen og nyt utsikten over sjø, øy og land, besøk det arkeologiske museet, og finn deg en koselig taverna.

Galatas ligger 69 km fra Nafplio. Det går buss mellom Nafplio og Galatas et par ganger per dag, se KTEL.

Besøk en øy, eller to, eller tre

(placeholder)

De argo-saroniske øyene Hydra, Spetses og Poros ligger kloss til Argolida, og er fine dagsutfluktsmål.

Hydra (over), Poros (under).

HYDRA (IDRA)

Hydra (se også hovedbildet) er en bilfri øy (med unntak av to små søppelbiler), og den nydelig beliggende hovedstaden er svært vakker og svært vel bevart. Den travle strandpromenaden er fylt av kafeer, souvenirbutikker og turister, men er likevel et hyggelig sted og sitte med en kaffe og se på livet og båtene, samt eslene som brukes til all transport her på øya. Ta også turen til de pittoreske og fredelige bakgatene, og let opp en fristende taverna for lunsj. Strender er ikke Hydras styrke, men vil du bade går du til andre enden av kaien i forhold til der båten legger til, oppover på gangstien, og snart ser du en bitte liten steinstrand under deg.

Øya er i dag tørr og karrig (på tross av navnet som bedyr vann), men har sin egen skjønnhet likevel. I sommerhelgene er øya full av athenere som har sommerhus her, og mange turister legger en dagstur til øya.

SPETSES

Spetses har en fin strand inne i selve hovedstaden, en ti minutters gange fra der hvor båten legger til kai, og det er også en liten strand like ved der båten ankrer opp. Spetses by er ikke så vakker som Poros' eller Hydras, der de stiger i amfiformasjon opp fra sjøen. Spetses by er langstrakt og fredelig, bortsett fra alle tohjulingene som freser omkring.

Har du lyst å lære mer om krigsheltinnen Bouboulina, kan du besøke museet hennes. Bouboulina flyttet til Spetses da hun var jente, og her skulle hun senere utstyre et av de mektigste skipene under den greske frigjøringskrigen. Hun seilte det til Nafplio, og hun og troppene hun ledet deltok under beleiringen av byen, som endte med at tyrkerne måtte gi bynøklene til grekerne i 1822. Hun kjempet senere for andre greske byer, men døde allerede i 1825, 54 år gammel. En av hennes døtre giftet seg senere med en av krigshelten Kolokotronis' sønner.


Pegasus Cruises arrangerer ofte (i sommerhalvåret) dagscruise fra Tolo til Hydra og Spetses.

Billettene til cruisene selges bl.a. på reisebyråene i Nafplio og Tolo.

Videre går det rutebåt fra søndre Argolida, nærmere bestemt fra Kosta/Porto Heli og Ermioni til Spetses og Hydra. Også disse byene nås med buss fra Nafplio, men det er ikke sikkert du klarer å dra til en øy og tilbake på én dag om du satser på offentlig transport.

Poros (t.v.) og utsikten mot Galatas fra Poros (t.h.)