PARALIO ASTROS


Kystveien som går sørover fra Nafplio, på vestsiden av Argolidabukten, svinger seg langs strender og fjellsider, avbrutt av små landsbyer som frister til kaffepauser og kanskje et bad. Dette er et av de vakreste kystlandskapene vi vet om i Hellas.


Like etter at du  har krysset grensen til Arkadia fylke, vil du se en landsby på venstre side, Xiropigado (bildet t.h.). Navnet betyr tørr brønn, i tilfelle du av en eller annen grunn skulle lure på det. Du kan kjøre ned til sjøen og ta en svømmetur på stranden, eller kanskje spise fersk fisk på en av tavernaene med beliggenhet på strandpromenaden, vår favoritt er To Delfini. Xiropigado er en søt, men rolig liten landsby, så kanskje du foretrekker å kjøre litt lenger, til Paralio Astros.


Paralio Astros (bilde over) er en riktig fin bade- og havneby, med en lang, flott sandstrand som trekker til seg turister fra hele Peloponnes. Langs stranden (som har  (“Blue flag”-status) ligger trivelige kafeer og tavernaer, bak der igjen finner du butikker og enda flere kafeer. I nordenden av byen stiger en liten kolle opp, med en borg på toppen. Borgen ble bygget i forbindelse med revolusjonen i 1821, oppå restene av en middelalderborg. Inni borgen ligger tre hus, bygget av brødre som kjempet for Hellas’ frihet på denne tiden.

Går du langs stranden i retning mot borgen, kommer du først forbi fiskehavnen, så til en liten steinstrand, deretter til et amfiteater av nyere dato, og endelig til et lite fyrtårn og et enda mindre kapell. Sistnevnte er viet Profiti Ilias, og er bare et par-tre kvadratmeter stort. Piknikbord og -benker utenfor, med vid utsikt over den nydelige Argolida-bukten.

Paralio Astros er et utmerket utfluktsmål fra Nafplio, og en virkelig sjarmerende by å være i.


Kjører du ca 5 km inn i landet, opp i fjellene, kommer du til Astros, hovedbyen i kommunen, en ganske stor og trivelig fjellandsby. Her kan du besøke det arkeologiske museet, som har mange funn fra området.


Dra videre oppover, på veien som går mot Ag. Sofia og Alea, og etter ca 3 km kommer du til Moní Loukóus / Metamorfosis Sotiros (bilde nederst), et meget velstelt nonnekloster med en klosterhage som er et syn for, vel, guder. Klosteret er bygget oppå ruinene av en antikk helligdom, og er fra det 12. århundre, selv om klosteret ble etablert allerede i det 5. århundre. Kirken har vakre fresker og mosaikkgulv, og i ytterveggene kan man se byggesteiner hentet fra helligdommen som lå her tidligere.


Like utenfor inngangsområdet til klosteret finner vi restene etter det som sannsynligvis er en romersk akvedukt, og tvers over veien for klosteret driver arkeologer fremdeles med utgravinger i byen Eva, en viktig romersk by. Her har de blant annet funnet en stor villa, som skal være “sommerhuset” til Herodes Attikus. Han var en gresk, filantrop, aristokrat og senator, som samlet kunst, sørget for viktige offentlige bygg (som Herodes Attikus-teateret ved foten av Akropolis i Athen), og skrev bøker. Bare for å nevne noe.


Fortsett gjerne videre oppover fjellet, til Alea og Tegea eller Nord- Kynouria.
En sjarmerende landsby, en hage for guder

(placeholder)

Paralio Astros ligger  i Arkadia fylke,

30 km fra Nafplio.


Paralio Astros (over), Xiropigado (under).

Hovedstranden i Paralio Astros (over), og borgen (under).

Den vakre hagen i Moní Loukóus / Metamorfosis Sotíros.