GORTYNIA


Store ord i overskriften, og det er lov å være uenig - men jeg synes i allfall at fjellandsbyene Stemnitsa og Dimitsana, de fjellsideklatrende klostrene og ikke minst naturen her i Gortynia-området er kremen av Arkadia fylke.


Vi begynner med det eldste, nemlig Antikke Gortys. Vi er oppe i Mainalon-fjellene, og skal ned til ravinen som Lousios-elven har skapt gjennom årtusener. Det er en majestetisk natur her, med trekledde fjell og, om du kommer om våren, et rikt flor av markblomster.


Gortys var en viktig by i Arkadia i perioden vi kalle antikken. Her lå fort, hus, templer og ikke minst bad. Og de badet ikke i iskaldt elvevann, de gamle grekerne, nei! De brukte et oppvarmingssystem, antagelig oppfunnet her i Arkadia. Gortys lå også på den gamle veien som gikk fra Athen via Korinth, Mykines, Megalopolis og til Olympia, og selv i våre dager kan du følge deler av denne ruten via Menalon-stien.  

Det er ikke så mye igjen av den storslåtte Gortys, men deler av den er utgravd, og ikke minst er dette et flott sted å ta en liten vandring langs Lousios-elven.


Det ligger flere nydelige fjellandsbyer i området, de vakreste er Stemnitsa og Dimitsana, med sine staute steinhus. Begge ligger i amfiteaterform i fjellsiden, med gater og torg som innbyr til utforsking.


Stemnitsa er minst av de to, men har en stolt historie. Hærføreren og frihetskjemperen Kolokotronis hadde sitt hovedkvarter her, og her ble Hellas' eneste gull- og sølvsmedskole reist. Byen har flere små smykkebutikker, og det er ikke vanskelig å la seg friste.

Dimitsana er Gortynias hovedstad, den ligger på 950 meters høyde, og utsikten er formidabel. Byen er i tillegg en skjønnhet, og har mange storslagne villaer bygget i områdets stein. Sammen med små butikker, kafeer og tavernaer gjør det byen til et perfekt reisemål. Like utenfor byen ligger et utendørs vannkraftmuseum, og vi anbefaler et besøk der, enten du er interessert i vannkraft eller ei.  


Til sist skal vi nevne klostrene. Uinntagelig som dette området var, søkte mange eremittmunker seg hit. De fant huler i fjellveggene som de gjorde til hjemmet sitt, her kunne de være trygge og leve isolert. Likevel slo noen av dem seg sammen, og dannet grunnlaget for de klostrene vi kan besøke i dag. Alle klostrene har disse eremitthulene innlemmet i bygningene, og det skaper en ganske dramatisk arkitektur.

Prodromou er nok det mest spektakulære av dem, og besøker du Antikke Gortys er veien ikke lang til dette klosteret, antakelig grunnlagt i 1167. I en bratt fjellskråning ikke langt fra Vannkraftmuseet i Dimitsana ligger Emyalonklosteret, bygget ca 1600. Her er mye stengt, men klosteret er likevel verd en rask visitt, og krever ikke lange omveien. Lang omvei må du påregne om du vil besøke Filosofou-klosteret, det hviler på kanten av ravinen, fra 1691, med utsikt rett mot Prodromou-klosteret.

Sist vi sjekket (2019) var klostrene åpne fra soloppgang til 13:00 og fra 17:00 til solnedgang.


Dra gjerne videre til Mantineia eller Tripoli!

Kremen av Arkadia

(placeholder)

Stemnitsa ligger 10 mil fra Nafplio, Dimitsana 8 km lengre unna. Du trenger (i praksis) bil for å dra dit, men det går også buss via Tripoli. Men bruker du buss snakker vi ikke om en dagstur.


Lousios-elven (over),

Antikke Gortys (under).

Dimitsana (t.v.) og Mainalon-fjellene (t.h.)

Stemnitsa (over),

Emyalon-klosteret (under).