VASTAS


Du tror det ikke før du ser det! En gammel bysantinsk kirke, som ligger så vakkert ved en elv, og fra taket vokser det 17 store trær! Men inne i kirken er det praktisk talt ingen spor av dem, så hvor er røttene? Og hvorfor har ikke kirken kollapset for lenge siden?


Agia Theodora Vasta ble bygget på 1100-tallet. Myten forteller at en ung jente, Theodora, ønsket å kjempe i krigen, akkurat som brødrene sine, men det var selvfølgelig ikke tillatt å være soldat for kvinner på den tiden. Theodora forkledte seg som mann, og kalte seg Theodor.


En kvinne ble forelsket i "Theodor", og hevdet at han hadde gjort henne gravid. Straffen for dette fikk "Theodor" lov til å velge seg selv: gifte seg med kvinnen eller dø. Den fattige soldaten hadde ikke noe reelt valg, heller ikke forsøkte han å bevise sin uskyld. På henrettelsesdagen sendte Theodor/a en bønn til Gud: "La kroppen min bli en kirke, mitt blod en elv, og mitt hår bli til trær." Umiddelbart etter draoet, dukket en elv opp i landskapet, og kort tid etterpå hadde de troende bygget en kirke i Theodoras navn, hvor trærne helt plutselig begynte å vokse fra taket.


Spoileren kommer her: Røttene forsvinner i hulrom i kirkens vegger, og elven, som også strømmer under kirken, gir dem vann. Men det er fortsatt ganske fascinerende!Kirken med trær på taket, en vannmøllepark

(placeholder)

Agia Theodora Vasta ligger i Arkadia, vel 120 km fra Nafplio og ca 5 km sør for byen Vastas.

Du trenger en bil for å besøke kirken.

Nikolas' vannmøllepark


Ved kirken fører en skiltet vei oss nedover elven. Det er en naturskjønn liten tur, og snart kommer vi til et gammelt vannmølleanlegg og en koselig taverna. Hvis du vil, kan du se hvordan kornet ble malt i gamle dager, kanskje drikke litt lokal vin og nyte deilig, hjemmelaget mat.