VASTAS


Du tror det ikke før du ser det! En eldgammel, byzantinsk kirke som ligger naturskjønt til ved en elv, og oppå taket gror det 17 store trær. Men inni kirken er det praktisk talt ikke spor av dem, så hvor blir røttene av? Og hvorfor er ikke kirken falt sammen for lenge siden?


Agia Theodora Vasta ble reist på 1100-tallet. Myten forteller at den unge jenta Theodora ville kjempe i krigen, akkurat som brødrene sine, men det var selvsagt ikke lov å være kvinne og soldat på den tiden. Theodora forkledte seg som mann og kalte seg Theodor.


En kvinne ble forelsket i "Theodor", og påsto han hadde satt barn på henne. Straffen for dette kunne "Theodor" velge selv: gifte seg med kvinnen eller dø. Vår stakkars saldat hadde jo ikke noe reelt valg, og røvde heller ikke å bevise sin uskyld. På henrettelsesdagen sendte Theodor/a en bønn til Gud: "La kroppen min bli en kirke, blodet mitt en elv, og håret mitt bli til trær." Umiddelbart etter drapet sprang en elv fram, snart etterpå skulle de troende bygge en kirke i Theodoras navn, hvor trærne plutselig begynte å gro fra taket.


Spoileren kommer her: Røttene går i hulrom inne i veggene, og forsyner seg av elvevannet som også renner under kirken. Men fascinerende er det uansett!Kirken med trær på taket, en vannmøllepark

(placeholder)

Agia Theodora Vasta ligger i Arkadia fylke, vel 12 mil fra Nafplio og ca 5 km syd for byen Vastas.

Du trenger bil for å dra dit.


Nikolas' vannmøllepark


Ved kirken leder en skiltet sti nedover langs elven. Det er en vakker, liten spasertur, og snart kommer du til en gammel vannmølle og en koselig taverna. Hvis du vil, kan du se hvordan kornet ble malt i gamle dager, og kanskje drikke litt lokal vin og nyte herlig, hjemmelaget mat.