AGIOS ADRIANOS

Det er så mye å se i Argolida, at "ingen" besøker steder som dette. Men det betyr ikke at de ikke er verd å besøke for en uavhengig turist som leter etter de mer bortgjemte stedene, der hvor hordene aldri ferdes.


Den vesle landsbyen Agios Adrianos, kalt Katsigri på folkemunne, kan både by på fine kirker, en borg fra antikken, og et tårnhus, sistnevnte riktignok ganske forfallent.


PALIOKASTRO

Navnet betyr Gamleborg, og her snakker vi slutten av det fjerde århundret før vår tid. På hovedbildet ser du en av borgens porter, samt den fantastiske utsikten mot Nafplio. På borgen har du en svimlende vakker 360 graders utsikt, du kommer til å angre om du ikke har tatt med piknik-mat. Borgen var opprinnelig helt firkantet, med vegger som alle målte 9,20 meter, og det var en del av forsvarsverket som i antikken kontrollerte veien mellom bystatene Argos og Epidavros.


AGIOS ADRIANOS og NATALIA

Agios Adrianos-kirken, eller St. Hadrian, om vi skal oversette, ligger så vakkert til ved en grønn pinjeskog, og er verd et lite stopp. Den er bare åpen noen timer lørdager, søndager og mandager (2016). Det er usikkert hvor gammel kirken er, noen mener den er fra 1400, andre at den ble reist i 1743. Natalia er navnet på det lille kapellet som ligger like ved kirken.


TÅRNHUSET

Denne særpregede bygningen ligger i landsbyen Agios Adrianos, og om ikke den snart blir gitt et formidabelt løft, faller den sammen. Tårnet er bygget på 1700-tallet, og vi kjenner igjen denne form for hus fra Mani. Dette har en gang vært et hjem, men det er bygget som en solid borg. Over inngangsdøren er en åpning, hvorfra beboerne kunne kaste steiner eller brennende gjenstander på eventuelle inntrengere, og skyteskår i veggene vitner om at det slett ikke var sikkert at inntrengerne nådde døren engang.VEIBESKRIVELSE

I landsbyen Agios Adrianos, på den sentrale plassen, finner du skilt til Profitis Ilias. Kjør mot den, og litt over halveis mellom disse to landsbyene ligger Agios Adrianos-kirken. For å gå opp til Paliokastro, ta utgangspunkt i Natalia-kapellet. Stå med ryggen til det, gå noen meter tilbake mot landsbyen Agios Adrianos, og du ser stien på det lille bildet under. Følg denne, den blir smalere og smalere, og snart forsvinner den. Men du ser Paliokastro foran deg, og med gode sko er det ikke noe problem å komme seg opp dit.


Avstand fra Nafplio til Agios Adrianos: 7 km.

Gamleborgen, Hadrians kirke og tårnhuset

PROFITIS ILIAS

En oppbevaringstank i Paliokastro, hele 3,15 meter dyp. Til vann, kanskje?

Agios Adrianos-kirken (over) og

Tårnhuset (under).

Begynnelsen av stien opp til Paliokastro.

Fra Paliokastro ser du flere småberg som stikker opp av landskapet. Den nærmeste, med en liten kirke på, er Profitis Ilias. (Når du ser en kirke på en topp, høy eller lav, kan du regne med at den heter Profitis Ilias.) Akkurat denne profitis'en ligger ved landsbyen av samme navn. Kjør gjerne opp dit, og gå opp til kirken. Også her er utsikten vakker, og visstnok skal kirken ligge nøyaktig midt mellom Epidavros og Mykines.