DERVENAKIA

I Kolokotronisparken (byparken) i Nafplio sitter hærføreren Theodoros Kolokotronis til hest og peker. Og han peker mot Dervenakia.

Dervenakia ligger på grensen mellom Argolida og Korinthia, og her kjempet og vant Kolokotronis og hans menn et svært viktig slag mot tyrkene under frigjøringskrigen. Kampene fant sted i juli 1822, bare måneder før Nafplio ble frigjort.

Kolokotronis’ hær var bare en tiendedel av den tyrkiske,  så Kolokotronis måtte bruke stor kløkt for å seire. I det smale Dervenakia-passet plasserte soldatene hans seg slik at de i utgangspunktet overrumplede tyrkerne ble geværmat, hele 3000 av dem døde under slaget.

Nå står en marmorstatue av Kolokotronis og kikker ut over passet. I motsetning til i 1822 er Kolokotronis synlig på lang avstand, skinnende hvit midt inne i en irrgrønn skog. Denne skogen virker unik, vi har sjelden sett et slikt mangfold av trearter i en gresk skog, og den frister til små turer og lange pikniker. På veien opp til statuen passerer vi et par tavernaer, et par små klostre som også er verd en titt, en lite område som forteller om slaget (på gresk), og oppe ved Kolokotronis kan vi nyte panoramautsikten over myke daler og frodige olivenlunder.

Det er bilvei helt opp til statuen, og selv om dette ikke er et utfluktsmål i seg selv, så er det et fint sted å stikke innom om du likevel er i nærheten, for eksempel på vei til Corinth or Nemea.

Har du imidlertid lyst å utforske området til fots, går det en kjerrevei opp til høyre like før du kommer til statuen. Her går fine turstier til flotte vyer og vakre landskap, og setter du av et par timer får du sett mye.

Kloke Kolokotronis og en unik skog

Maleri av Theodoros Bryzakis,

malt på grunnlag av øyenvitneskildringer

fra kampene i Dervenakia.

(placeholder)

Dervenakia ligger 30 km nord for Nafplio.