VEST FOR ARGOS

Det er flere grunner til å dra opp i fjellene og besøke en av de koselige landsbyene som ligger der. På hete sommerdager kan den beste grunnen være at det blir merkbart kjøligere og friskere luft jo lengre oppover du kommer. Deilig! I tillegg virker livet fredeligere, og du kan spise god, hjemmelaget mat på de fleste tavernaene eller nyte en kaffe med gamlekara på en meget autentisk kafenion. Også husene er ganske forskjellig fra dem i Nafplio. Disse byene består gjerne av små steinhus over to etasjer, mange med loggia av tre. Her nevner vi bare noen få byer, finn din egen favoritt!

Karya (bilde over og t.h.) er kanskje den vakreste av fjellandsbyene. Den ligger ved foten av Artemisio-fjellet, som er 1771 høyt. Selve landsbyen, som ligger ca 700 moh, er kjent for sine friske kilder og livlige, tavernakransede platia. Slå deg ned under trærne, på en av serveringsstedene, og er du sulten bestiller du grillkjøtt, for det er det de er flinke til å lage her.

På veien mellom Argos og Karya kan du ta den lille avstikkeren til Chouni, og besøke fjellkirken og et lite kloster. Fortsetter du videre fra Karya over fjellet, på den nye, delvis humpete veien mot mot Nestani (se boksen under), kommer du til flere små kirker og klostere, blant annet Panagia (foto t.h.). Denne vesle kirken ligger på om lag 1100 moh, og tilhørte opprinnelig et kloster. Jeg antar at det er det du ser ruinene av på høyden på andre siden av veien. Kirken ligger i en vakker hage, og spiste du ikke grillkjøtt i Karya er dette et glimrende piknik-sted. Friskt vann finner du i kilden like ved. Landskapet er her grønt og innbydende, alt det friske vannet fra fjellene sørger for det.

Se også et par gåturer fra Karya.

Achladokampos er en fin fjellandsby på grensen mot Arkadia. Den vesle byen ligger ca 450 moh, og over de tradisjonelle husene troner staute, hvite og topp moderne vindmøller. Og det er faktisk riktig vakkert, synes vi!

Kefalovrysso er kanskje en av de fineste fjellandsbyene i Argolida. Den ligger om lag 35 km vest for Argos, ved foten av Lyrkia-fjellet. Byen hviler så fint i landskapet, og kan by på en hule, kilder, en trivelig platia og god mat.De fine småbyene i fjellene

EN UKJENT LITEN PERLE: NESTANI

Vi skal skrive litt om Nestani, selv om den befinner seg like over grensen til Arkadia fylke, like ved motorveien mellom Korinth og Tripoli. men som altså også ar veiforbindelse med Karya som vi skriver om over.

Dette er en liten perle av en by som vi ikke har sett omtalt i en eneste guidebok, med unntak av dens vakre, høytliggende kloster, Panagia Giorgoepikoou. Byen i seg selv har en fin plateia med løvtrær og kafeer. Klatre litt oppover i Nestani, og du kommer til Filippos fontene og ikke minst byens akropolis, hvor antikke Nestani lå. Byporten er fra ca 465 f.v.t, og så mye mer er det ikke igjen av den eldgamle byen. Men området er nydelig, fylt av bartrær og stier og byr på flott utsikt over slettelandskapet (og motorveien) under.

Karya (over og under)

Panagia