NEMEA

Antikke Nemea er egentlig som det mye mer berømte Olympia. Hadde historien villet det litt annerledes, hadde vi snakket om Nemeaden og De nemeiske leker. For Nemea arrangerte også idrettsstevner i antikken, men opptil 40.000 tilskuere, og idrettsmennene som vant fikk kranser av vill selleri, ikke oliven som i Olympia.


Men historien begynner lenge før det. Nemea-dalen var bebodd i bronsealderen, og myten forteller at her kjempet Zevs-sønnen og helten Herakles mot et monster kalt Den nemeiske løven og vant – det første av tolv storverk helten var tvunget til å utføre. (Storverk nr. 2 var mot Hydraen fra Lerna.) Her ble også den vesle prinsen Ofeltes drept mens han lå på en seng av vill selleri, og det var i hans ære at lekene oppsto.


Den første Nemeaden ble arrangert i år 573 f.v.t, og foruten Olympia hadde både Delphi og Isthmia ved Korint leker på denne tiden. Tempelet som sto her da er borte, men et nytt tempel ble reist til ære for Zevs rundt 330 f.v.t, og søyler fra dette tempelet dominerer plassen i dag (hovedbilde). Vi kan også se rester av badehus, boliger og spisesteder, for å nevne noe. På denne tiden var Nemea ikke bebodd, så det var litt av et apparat som måtte settes i gang når tusenvis av hellenere kom reisende fra fjern og nær.


Vi kan så vidt ane restene av et eldre stadion ved tempelet, men rundt 320 f.v.t fikk Nemea et nytt stadion, omlag 400 meter fra tempelet. Noen søyler ved inngangen viser hvor garderoben var. Her kledde idrettsmennene seg nakne og smørte seg inn med olje, før de deltok i lekene, fremdeles nakne. Inn på selve stadionet kom de ved å gå gjennom en 36 meter lang tunnel. Tunnelen er fortsatt i god stand, og en av de tidligste eksempler på slike hvelvede byggverk vi har fra Hellas. Kikker du etter, finner du noen av deltakernes navn på veggene, rispet inn men de sto og ventet på å delta i konkurransen. Antikk graffiti, med andre ord.


Museet er verd et besøk, ikke minst for å studere de tre modellene av Nemea, fra tre ulike tidsaldre. Videre kan du beundre gjenstander funnet i område, både fra Nemeadens og prehistoriske dager.


Like ved siden av tempelområdet ligger landsbyen Archea Nemea, og kjører du videre nordvestover en liten mil kommer du til kommunehovedstaden, Nemea. Ingen av disse byene er det minste spektakulære, men veien mellom dem byr på fine vyer, og du kan også stikke innom Moni Vrachou, Klosteret til “fjelljomfruen”. Det er bygget ved og inni den bratte, nakne siden av Polyfengo-fjellet (foto t.h.). Klosteret sto ferdig i 1631, og er nesten perfekt kamuflert der det ligger. Men se godt etter når du kommer sørfra mot Nemea, og du vil finne det.


I Nemea kan du få god lunsj og kanskje handle litt vin. Nemea-dalen er nemlig også berømt for sin vin. Her dyrkes Agiorgitiko-druen, og den gir fløyelsmyke, dyprøde viner med masse smak. Du vil se skilt med "Wine Route" som tar deg gjennom vinmarker, forbi vinprodusenter som selger vin til hele verden eller (la oss si) fru Eleni som står i et enkelt skur og selger sin hjemmelagde variant på plastflasker. Prøv gjerne begge deler, det kan godt hende fru Eleni har noen lure vinleggetriks i ermet, hun også!

Glem Olympiaden, her er Nemeaden!

(placeholder)

Antikke Nemea ligger 35 km nord for Nafplio.


(placeholder)

Hvis du ønsker å se et arkeologisk område som er slik et arkeologisk

område bør være, dra til antikke Nemea.

  (Matt Barrett, greecetravel.com)

Har du lyst til å delta i Nemeaden? Den arrangeres vert fjerde år, neste gang er i 2020, og du trenger ikke være en atlet for å delta. Mer info på nemeangames.org.

(Photo: Charlie Cattell)