AGIA MONI

Vakkert beliggende i en åsside, ca tre km fra Nafplio mot landsbyen Aria, hviler nonneklosteret Agia Moni. Bygget ved en naturlig kilde, med frodige planter og trær i klostergården, er dette et fint utfluktsmål, enten du har bil eller tar buss til Aria og går derfra.


Biskop Leo av Argos og Nafplio donerte penger til oppføring av klosteret, som sto ferdig i rundt 1150. I dag består området av en nydelig kirke (bildet over), små kapeller og bolig- og oppholdsrom for nonnene, som fremdeles holder til her. (Vel, ikke de samme som i 1150, så klart.)


Kirken er dedisert Zoodochos Pigi, Livets kilde, selvsagt på grunn av kilden ved klosteret. Denne kilden mener man er mytologiens Kanathos, hvor gudinnen Hera årlig fornyet jomfrudommen sin. Les mer om Hera her.


Vi vil vel ikke akkurat oppfordre til et bad når du besøker Agia Moni, men drikk gjerne av det berømte vannet fra fontenen like ved kilden (bilde t.h.). Godt smaker det iallfall!


En tur til klosteret kan enkelt kombineres med en tur til Fougaro og/eller Karonis Destillerimuseum, som begge ligger i gangavstand fra klosteret.En liten advarsel til slutt: Trenger du å spørre om veien, vær klar over at navnet på klosteret uttales Àja Måní. Moni (med o) er noe du definitivt ikke bør spørre om veien etter i Hellas.

Et vakkert kloster og fristende gåturer

Heras kilde

(placeholder)

Agia Moni er det

vakreste monumentet fra det andre årtusen.


Bysantolog Charles Diehl

GÅ NOEN HERLIGE TURER I LANDSKAPET SØRØST FOR NAFPLIO

Like bakenfor/ovenfor klosteret Agia Moni, starter en grusvei som fører deg til et nett av andre grusveier, småveier og stier i fjellene mellom Nafplio, Lefkakia, Asini, Tolo og Karathona. Her er det fredelig og vakkert å gå - kanskje unntatt midt på sommeren for her er lite skygge. Så legg i vei, gå en runde eller pass på å ende opp i en av byene, så du ev. kan ta buss eller taxi tilbake til Nafplio.

Oramas Argolida-kart viser noen av småveiene, men det er kanskje like greit å printe ut et Google Earth-kart på forhånd.

Les mer her om å gå i Argolidas natur.