BESØK ET MUSEUM

Enten du er interessert i arkeologi eller folkedrakter, komboloier eller ouzo, du finner minst ett museum å besøke i Nafplio.


Det arkeologiske museet er et must. Det ligger i en stor og streng bygning som opprinnelig var et veneziansk våpenarsenal. Museet var stengt i mange år for rehabilitering, og gjenåpnet i 2009, og framstår nå som en lekker og tidsriktig ramme rundt de mange funnene fra utgravingene i Argolida. En opplevelse! (Syntagma-plassen)


Folkloremuseet (hovedfoto) ble kåret til Årets museum i 1981, og utstillingene er ikke mye endret siden den tid. Men det er jo greit på et museum, som viser fascinerende og lærerike tablåer fra interiører, flotte drakter, møbler, musikkinstrumenter, smykker og arbeidsredskap, for å nevne noe av alt det du finner her. Bra museumsbutikk i første etasje. (Gate: Vas. Alexandrou)


Krigsmuseet dekker nyere krigshistorie fra området, som frigjøringskrigene i første del av 1800-tallet og andre verdenskrig. Våpen, uniformer, bilder og tekster er blant det utstilte materialet. Selve bygget har også en interessant historie, det huset Hellas’ første militærakademi fra 1828. (Gate: Amalias)


Komboloimuseet er så vidt vi vet, det eneste i verden. Butikk i første etasje, museum i andre, begge stappfulle av komboloier. Komboloier er de små ”perlekjedene” særlig eldre greske menn kan ses med. De skal roe ned og hjelpe til med å kvitte seg med bekymringer. I mange andre land har komboloier en religiøs betydning, og slike komboloier finnes det også mange av på museet. De eldste er over 300 år gamle, laget av blant annet rav, mastiks, elfenben og korall. Så mange vakre og underlige komboloier på en plass! (Gate: Staïkopoulo)


I et nydelig nyklassisistisk hus fra 1907 ligger Nafplios avdeling av Nasjonalgalleriet (bildet øverst).  En fast utstilling, bl.a. med eldre malerier fra Nafplio, noen ganger vandreutstillinger eller utlån fra modermuseet i Athen. (Gate: Sidiras Merachias)


Karonis destillerimuseum har utstyr fra 1880 og fram til i dag i utstillingen sin, og er et av de eldste destilleriene i Hellas. Dette familieforetaget produserer Nafplios egen ouzo, lett gjenkjennelig i butikkene med sin tegning av Bourtzi på etiketten. Tsipouro og likører er også produkter som fremstilles her. Museet (og destilleriet) ligger litt utenfor Nafplio, i Agia Paraskevi, du ser skilt som leder deg dit i bakken opp mot baksiden av Palamidi. Er dere en større gruppe som vil besøke galleriet, ring 27520 24968 for guiding, er dere bare tre-fire trenger dere ikke ringe på forhånd.

Forresten, Karoni får noe av vannet de bruker i produksjonen fra den naturlige kilden i Agia Moni i nærheten. Du kan jo fortsette turen din dit, på smale veier som svinger seg mellom olivenmarkene.

Kostymer eller komboloier?

Komboloimuseet.

Karonis Destillerimuseum.

Nasjonalgalleriet avd. Nafplio.

Folkloremuseet.