Velkommen til Nafplio Og ArgolidA
Velkommen til Nafplio Og ArgolidA
Agios Spyridon og kulehullet
Denne kirken, fra tidlig på 1700-tallet, er kanskje ikke så mye å se på fra utsiden, innvendig er den upretensiøs, men særpreget og nesten mystisk mørk. Før du går inn, undersøk den lille messingrammen til høyre for inngangsdøren. Den omrammer et av den greske histories mest berømte kulehull. En søndag i 1831 var nemlig Ioannis Kapodistrias, Hellas’ første president, på vei til gudstjeneste i denne kirken. Der møtte han to av sine motstandere, brødrene Mavromichalis fra Mani, den ville halvøya sør på Peloponnes som er kjent for sine krigerske innbyggere. Presidenten og brødrene hilste på hverandre, før brødrene plukket fram henholdsvis pistol og kniv og tok livet av Kapodistrias. Og kulen som angivelig drepte ham, satte seg fast i kirkeveggen.
For øvrig ble begge brødrene snart henrettet, men hendelsen førte til både oppstyr og kaos i den nyopprettede staten Hellas. Dette er også en av grunnene til at det ble bestemt at en konge ville kunne roe gemyttene, og unge Otto (1815 – 1867) ble hentet fra Bayern for å gjøre den jobben i 1832.
Det blir forresten sagt at Kapodistrias en gang hadde klaget over at navnet Petrobey Mavromichalis var umulig å uttale, og dette er den virkelige årsaken til drapet...
Adresse: Platia Ag. Spyridon
Agios Giorgos og kongetronen
Nafplios domkirke (bilde t.v.) har en lang og broket historie. Antakelig er den bygget en gang i begynnelsen av det 15. århundret, da venezianerne regjerte i Nafplio, men da tyrkerne overtok styringen ble den omgjort til moske. Venezianerne bygget den atter om til en kristen kirke på sekstenhundretallet, før tyrkerne gjorde den om til moske nok engang. I 1822, da Nafplio ble frigjort, ble Agios Giorgos bygget om til en ortodoks kirke.
Kirken har vakre fresker, men også en vaskeekte kongetrone. Otto, Hellas’ første konge, som regjerte landet fra Nafplio i 1832 til1834, brukte den når han var i kirken.
Adresse: Plapouta
Agia Sofia, en gang gamlebyens eneste kirke
Vesle Agia Sofia (bilde t.v.) var fra ca 1780 den eneste kirken innenfor bymurene hvor de kristne fikk lov av tyrkerne å holde gudstjeneste. Før dette måtte grekerne dra opp til Agii Pantes i Pronia. Agia Sofia er en av Nafplios eldste kirker, kanskje helt fra bysantinsk tid.
Adresse: Nær K. Efthimiopoulou
Naós Panagias og byens skytshelgen
Denne kirken er innvendig en av de vakreste kirkene i byen, bygget en gang på 1400-tallet og endret til en treskipet basislika ca 1700.
Alle greske byer har en skytshelgen, og som regel er en av byens kirker gitt denne helgenens navn. Ikke så i Nafplio. Panagia refererer til jomfru Maria, men Naós Panagia er også kirken til Nafplios skytshelgen, Ag. Anastasios. Anastasios har imidlertid en kirke utenfor byen. Forvirret? Det er ikke så farlig.
Adresse: Farmakopoulon
Agios Nikolaos og sjøfolkene
St Nikolas, Ag. Nikolaos, var (og er) sjøfolks skytshelgen, men også den helgenen som er opphavet til vår julenisse. Denne kirken (bilde t.v.) ble i 1713 flyttet fra sin opprinnelige plassering innenfor bymurene og ned til sjøkanten, nettopp av denne grunn. Sjømennenens kirke måtte jo ligge nær havnen. Agios Nikolaos ble betydelig ombygget og restaurert i 1836.
Adresse: Emm. Blesi/Vas. Olgas
Den katolske kirken og frankerne
Frankerne okkuperte Nafplio i årene 1212 til 1388. Den katolske kirken kalles også Frankoklisia, og ble antakelig reist på denne tiden som nonnekloster. På attenhundretallet ble den bygget om til moske, som et minnesmerke over tyrkiske Aga Pasha, av hans sørgende enke. Kong Otto ga Frankoklisia i gave til Den katolske kirken, slik at blant annet alle filhellenerne som hadde hjulpet Hellas under frigjøringskampene, skulle ha sin egen kirke å gå til. Kirken er som regel stengt, men et oppslag utenfor forteller når det holdes katolske gudstjenester her – og de er på engelsk.
Adresse: I. Potamianou
De sykes og fattiges kirke
Agii Apostolis (bilde t.v.) er et lite kapell, bygget av venezianerne. Det ligger i Psaromachalas, den første lille bydelen bygget utenfor bymurene. På den store parkeringsplassen lå et sykehus for de fattige. Sykehuset var i drift fra 1394 til det ble revet nærmere 1950. Bare dette kapellet står igjen.
Adresse: Th. Kostourou
Har du nå fått nok av kirker, gå inn i den James Bond-aktige tunnelen ved parkeringsplassen, og ta heisen opp til Nafplia Palace Hotel. Der får du gode, dyre drinker med utsikt over gamlebyen og Bourtzi. Fin plass å være når solen går ned.
Påskekistene i Nafplio
Påsken er den viktigste religiøse høytiden i Hellas. Er du så heldig å være i Nafplio i påsken, bør du få med deg alle prosesjonene på langfredag. I dagene før langfredag står det en kiste i alle byens kirker. Kistene, som symboliserer Jesus sin kiste, pyntes vakkert med blomster. Langfredag kveld etter gudstjenesten, sånn i 8 - 9-tiden, bæres kistene fra kirkene til Syntagma-plassen. Bak følger menigheten, alle med levende lys. Det er selvsagt om å gjøre å ha den finest pyntede kisten, så forvent overdådighet, men også en nydelig, stemningsfull kveld med alle de blafrende lysene og (mer eller mindre) høytidsstemte grekere. (Etter dette går mange på bar og tar seg en drink, så vær tidlig ute hvis du vil ha sitteplass!)
Ortodoks påske er sjelden på samme tid som den protestantiske, så sjekk datoene før du drar for å oppleve påskeprosesjonene.
Syv kirker i gamlebyen (pluss litt historie)