Velkommen til Nafplio og Argolida
Velkommen til Nafplio og Argolida
kort om nafplios historie
-Myten forteller at Nafplio er grunnlagt av Nauplios, “navigatoren”, som var sønn av havguden Poseidon og Amymoni, kong Danaos’ datter.
-Det har bodd folk i Nafplio siden antikken, men vi vet lite om byen dengang
-Byen allierte seg med Sparta i 685 f.v.t, men ble ødelagt av kongen av Argos
-Havneby for Argos i antikken
-Viktig bysantinsk by pga sin strategiske plassering
-Frankisk herredømme fra ca 1210
-Veneziansk styre fra 1388
-Tyrkerne overtok i 1540, og gjorde byen til hovedstad på Peloponnes.
-1686 overtok venezianerne igjen, og bygde Palamidi (bilde under) for å styrke sitt herredømme
-Tyrkerne kommer nok engang i 1715, og bortsett fra en kort periode i 1770 hvor byen er på russiske hender, sitter tyrkerne på byen inntil 1822.
-I 1822 frigjør greske Kolokotronis og hans hær Nafplio, et av de første stedene i Hellas som nok engang blir gresk
-I 1828 utnevner Kapodistrias, Hellas’ første president, Nafplio til Hellas’ hovedstad
-I 1831 blir Kapodistrias drept i et attentat utenfor Ag. Spyridon-kirken (les mer her)
-Urolighetene fører til et vedtak om at Hellas skal bli et kongedømme, og i 1832 kommer Hellas’ første konge, 17 år gamle Otto av Bayern, til Nafplio. To år senere bestemmer han at landets hovedstad skal være Athen
Det som gjør Nafplio spesielt interessant for dem som er opptatt av historie, er at mange lag av fortiden er bevart i sammenstillinger - moderne bygg ved siden av antikke, bysantinske blandet med spor av frankiske, venetianske og tyrkiske - lag på lag av historie.
Elisabeth Herschbach
Nafplio, av alle greske havner, er den mest pittoreske, så vel som den mest strålende,
og ettertraktet av alle erobrerne som kommer fra både øst og vest.
Paul Morand, "Mediterranean,
sea of surprises"
Litt lengre historier om tre sentrale skikkelser
Theodoros Kolokotronis ble klanleder i en av de stridige slektene på Mani (sør på Peloponnes) allerede som 15-åring. Han blir beskrevet som høyst intelligent, skruppelløs og med store lederegenskaper. Uavhengighetskrigen ble deklarert i 1821, og den første byen som skulle tas var nettopp Nafplio. Det skulle ta over ett år, men 30. november 1822 klarte de første grekerne å ta seg inn på Palamidi. Tre dager senere overga tyrkerne bynøklene til grekernes store leder, Kolokotronis. Det tok lang tid før hele Hellas var frigjort, men Nafplio ble aldri mer tyrkisk. Dette var den første frie byen, og har vært gresk siden den novemberdagen i 1822.
Petros Mavromichalis ble leder av den provisoriske regjeringen, han synes Kolokotronis var en opprører, og sendte ham en tid i fengsel i Palamidi. Etter en tid skjønte Mavromichalis imidlertid at Kolokotronis trengtes i kampene de andre stedene i Hellas, så han slapp snart fri.
Senere støttet Kolokotronis både Kapodistrias og kong Otto, men angret snart det siste, noe som førte til at han ble dømt til døden for forræderi i 1834. Han ble benådet året etter.
Se også: Dervenakia
Ioannis Kapodistrias, Hellas’ første president, var en aristokrat, fra en adelsslekt på Korfu. Han blir regnet som ett av sin tids største politiske talenter og ble utenriksminister i Russland under tsar Alexander den første.
Allerede før frigjøringen hadde en midlertidig gresk administrasjon bestemt at Nafplio skulle bli hovedstaden i det nye landet. I april 1827 ble Kapodistrias valgt til president og Nafplio ble offisielt Hellas' hovedstad (noen kilder sier 1828).
Kapodistrias valgte tittelen kyvernitis, guvenør, og ikke president, grunnen er at han ikke ville fornærme de monarkiene som ga Hellas nødvendig støtte.
Denne høytflyvende diplomaten var en ekspert på internasjonale relasjoner. Hans største bragd var å få omverdenen til å skrive under på London-protokollen, som anerkjente Hellas som uavhengig stat. Det skjedde i 1830. Men på hjemmefronten hadde han større problemer med å få støtte. Kapodistrias var tilhenger av en sterk, sentralstyrt stat, og ville ikke gi makt fra seg til regionale myndigheter. De stridige folkene på Mani hadde egentlig aldri gitt seg for tyrkerne, og langt på vei fått lov til å styre seg selv. De hadde vært sentrale i frigjøringskampen og ville ha selvstyre i det nye Hellas. De mislikte sterkt presidentens enerådige stil. Sånn har grekerne alltid vært - de har aldri likt å bli styrt ovenfra og utenfra. Det ga Kapodistrias mer eller mindre blaffen i, og det kostet ham livet. Les om attentatet her.
Som nevnt ble Kapodistrias offer for et politisk drap. Det sendte den nyfødte nasjonen ut i kaos og krise. De tre landene med de tre admiralene, Russland, England og Frankrike, gikk nok en gang sammen for å redde Hellas. De fant ut at Hellas burde bli et monarki, og de måtte finne et kongsemne som ikke tilhørte noen av fløyene i gresk politikk. Europas kongehus ble gjennomsøkt etter kandidater, men det var vanskelig å finne noen som passet. Til slutt endte de opp med prins Otto av Bayern, en 17 år gammel gutt. I 1832 kom den tyske kongesønnen til Nafplio - og han ble upopulær fra første dag. Otto hadde med seg en gjeng overklasseherrer fra Bayern som fikk alle de viktige postene i styre og stell, og han var akkurat like eneveldig som president Kapodistrias hadde vært. I 1834 flyttet han kongehuset til Athen, og i 1862 ble han sendt i eksil.
Det sies for øvrig om kong Otto at han elsket Hellas, men ikke grekerne.
Som en kuriositet vil vi også nevne den norske løpekongen, Mensen Ernst (1795 – 1843) som er kjent for sine mange langdistanseløp. I 1833 fikk han i oppdrag av Ludvig 1. av Bayern å løpe fra München til Nafplio med kongelig post og levere det til kongens sønn - som var nettopp Otto. Løpeturen, på 2.700 km, tok 24 dager.
Theodoros Kolokotronis
(1770 - 1843)
Ioannis Kapodistrias
(1776 - 1831)
Kong Otto
(1815 - 1867)
Hellas’ første lovsamling ble skrevet på både gresk og tysk. (Utstilt i Karonis destillerimuseum.)
For a relaxing, as well as educational and historical holiday, Argolida in the Peloponnese is the ideal destination, bringing past and present together in a seamlessly simple way, offering you the chance to experience how this region was, all those many years ago. www.aroundgreece.com