,

LIGOURIO

Hvis små, bysantiske kirker er din greie, dra til Ligourio, like vest for Epidavros. Her finner du mange flotte eksemplarer.

Bildet viser Agios Ioannis Theologos (St. Johannes Teologen), som ble bygget på 1100-tallet og restaurert ca år 1700. Mesteparten av freskene her er forsvunnet, men vi kan se at de som bygget kirken har benyttet seg av enkelte byggematerialer fra enda eldre bygg. Antakelig var dette en gang en klosterkirke, nå ligger den i ensom majestet i et nydelig, bølgende jordbrukslandskap.

Denne kirken ligger en liten kjøretur nord for sentrum, på veien mot Crysospiliotissa og Nea Epidavros.

I sentrum av Ligourio finnes flere kirker, som nok en Agios Ioannis fra 10-1100-tallet (se under) og Panagitsa eller Jomfru mariakirken fra ca 1700, begge med nydelige fresker. Like utenfor byen ligger Agia Marina fra 1713 (se under) og Agios Athanassios som er svært gammel, og renovert på 1600-tallet. Ved Agia Marina er du bare et par hundre meter fra pyramiden i Ligourio. Ta gjerne en titt, men pyramiden i Elliniko er betydelig bedre bevart. Likevel, er du i nærheten, ta gjerne en titt! Bare basen er bevart, og de digre steinene får oss til å undre på hvordan steinen ble fraktet hit og stablet oppå hverandre.

Mens vi er inne på bysantinske kirker vil vi også nevne den i Adami, en liten landsby på veien mellom Ligourio of Trachia. Denne vesle kirken er toskipet, den eneste av sitt slag i Argolida utenom den i Arachneo. Kirkens to “deler”, Ag. Nikolaos og Ag. Dimitrios, ble bygget på 1500-tallet.

Kjører du videre til Trachia er denne landsbyen stedet du skal kjøpe brød og ost - folk her er nemlig berømte for kvaliteten på sine lokalproduserte oster og brød.

Men vi var ikke helt ferdige med Ligourio: I Ligourio finner du nemlig også Kotsiomytis naturhistoriske museum, med særlig fossiler, mineraler og skjell, totalt 4500 samleobjekter fra hele verden. Samlingen er helt unik i Hellas og selv etter europeiske standarder. Du kan se fossiler som er 3.000.000 til 530.000.000 år gammel, fra fjern og nær. Besøk også museumsbutikken, der både fossiler og håndlagde smykker laget av lokale og ikke fullt så lokale mineraler og fossiler selges for en meget rimelig pris.

Landsbyen med alle kirkene

Agios Ioannis Theologos

Aigios Ioannis Eleimon (St. Johannes den barmhjertige), finner du enkelt om du kikker til høyre når du kjører gjennom Ligourio på vei fra Nafplio.

Kirkeskipet er eldst, datert til slutten av 1000-tallet, resten er rundt 100 år yngre. Kikker du nøye på byggesteinene kirken er bygget av, ser du hvite marmorsteiner med utskjæringer. Disse er hentet fra Asklipios’ Epidavros. Inni finner du fresker delvis oppspist av tidens tann.

ST. JOHANNES

Kirken ligger i den vestlige delen av Ligourio. Like ved Det naturhistoriske museet følger du skilting til pyramiden, og Agia Marina ligger bare 100 meter eller så videre langs veien, ved foten av Mount Arachneon. Kirken, fra 1713, har vakre ikoner og fresker, og dens kuppel hviler på fire gamle (tre av dem joniske) marmorsøyler . Det er en nydelig liten kirke, og den uthugde grafittien på gulvet, hovedsakelig fra 1925-1945, gjør den bare enda finere!

AGIA MARINA

Pyramiden i Ligourio

Fra Kotsiomitis

naturhistoriske museum