ATHEN

Athen virker kanskje bråkete, masete og kaotisk ved første øyekast, men er en hovedstad som kan by på det meste, inkludert ro og fred, digre grønne lunger, koselige bydeler, fantastiske museer og gallerier, brune barer og hippe klubber. Du kan shoppe på gatemarket eller Gucci, spise griseører eller gourmetmat, gå på konsert, en guidet tur eller rett og slett bare rusle rundt i gatene og suge inn stemningen i denne moderne og livlige storbyen som er spekket med historie.


Vi vil på det varmeste anbefale en tur hit, og hvis du flyr via El. Venizelos, Athens flyplass, er det jo såre enkelt å legge et Athen-opphold i begynnelsen eller slutten av ferien. En fullstendig oversikt over hva Athen har å by på er selvsagt umulig i denne sammenhengen, men her er noen stikkord:


Dykk ned i historien og besøk Akropolis og det fabelaktige nye Akropolis-museet. Hefaistos-tempelet (stort bilde), Agora og Vindenes tårn, Hadrians bue og Zevs-tempelet samt den gamle olympiske stadion, Det arkeologiske museet og Athens antikke kirkegård, Keramikos. Få også en idé om hvordan templene så ut da de var nye, ved å besøke gaten Panepistimiou og se bygningene Akademiet, Biblioteket og Universitetet.


Det blir for omfattende her å ramse opp alle museene og galleriene og konsertene og happeningene i Athen. Et nyttig tips kan være å sjekke sider som athensguide.org,  eventful.com og ticketsservices.gr. Og kanskje resepsjonisten på hotellet har et godt forslag?


Syntagma betyr grunnlov, og på Syntagma-plassen i Athen ligger parlamentet, som opprinnelig var slottet til bl.a. Kong Otto. En turistmagnet særlig på grunn av Evzonene, de skjørtekledte vaktene som marsjerer som hanekyllinger. Best å se kl 11 på søndager, da er hele garden ute og «bytter vakt».


Gå turer i en av de mange parkene. Vår favoritt er Filopappo-høyden, andre utmerkede grønne lunger er Nasjonalparken ved Syntagma, Pnyx-høyden, grusveien mellom Agora og Ares-høyden (bilde t.v.) og Lykavittos-høyden, hvor en kabelbane trekker deg opp den siste tunge bakken. Sistnevnte høyde er riktig romantisk i solnedgangen. Besøk bydelene og legg merke til forskjellene. Alle førstegangsturister i Athen besøker Plaka, den eldste bydelen, fylt til randen av søte småhus og smale, svingete gater, men også suvenirbutikker i hundretall og turister i tusentall. Vi liker oss bedre i området Thissio - Gazi, som er mye mer laidback og gresk; Psirri som er preget av kafeer og små butikker på dagtid, men blir en eneste stor bar i 11-tiden om kvelden; og et stykke nordover i byen, Kypseli, som har en lang, parkaktig gågate, Fokionos Negri (bilde t.v.), kantet av kafeer, barer, og spisesteder i alle kategorier. I sistnevnte bydel kan du oppleve Athen på hverdagsvis. Et enormt utvalg av spisesteder, selvsagt. Spis gjerne i en av bydelene vi har nevnt over, men ikke i Plaka, hvor kvaliteten ofte er lav og prisen høy. Kolonaki, Iraklio og Kaisariani er også bydeler hvor det er kjekt å lete opp gode spisesteder. Vår favoritt p.t. er Kuzina i Adrianou 9, Thissio, som ikke bare har en eventyrlig meny, ekstremt dyktig kokk og supre viner, men også en takterrasse hvor du nyter en drink før eller etter måltidet, med utsikt mot det antikke Athen.


Ermou er selve shoppinggaten i Athen, og en tur gjennom den er en tur forbi (eller inn i) kjente kjedebutikker fra de billigste til de mer eksklusive. Mer spennende, synes vi, er å handle i butikker som ikke finnes «over alt». Gaten Patission, for eksempel, videre nordover fra Det Arkeologiske museet, har kilometervis med (særlig) klesbutikker. For deg med eksklusiv smak, gå til Kolonaki, hvor de virkelig kjente designerne, greske som utenlandske, holder hus, til Aegli Shopping Center i Kolokotroni 8, eller ta den grønne metrolinjen opp til Kiffisou, luksusbydel som er reisen verd i seg selv. Det digre matmarkedet på Athinas-gaten nede i sentrum selger kjøttstykker du ikke engang visste det gikk an å spise, men også annen mat. Og ikke minst: Vår elskede sandalmaker, Melissinos i Agias Theklas nr 2, Psirri/Monastiraki, som lager komfortable lærsandaler fra 13 euro og oppover. På mål. Mens du venter. Bedre blir det nesten ikke. Avstandene downtown Athen er ikke så store, men om du helst vil slippe å gå, så bruk gjerne metroen. Den er supereffektiv, med rene, ryddige og ofte svært elegante stasjoner. Kjøp gjerne dagskort eller tredagerskort, så kan du ta metro og buss så mye du lyster.


En annen mulighet for å enkelt komme seg mellom severdighetene, er å løse billett på bussen “Athens City Tour”, som tar deg med rundt i byen. Gå av og på bussen hvor og når det måtte passe deg. Se mer her.

Athens Walking Tours tar deg med til mange av byens severdigheter, og du går sammen med en dyktig guide. Sjekk matturen! 


Til slutt: Athen er en av de tryggeste hovedstedene i Europa, men pass opp for lommetyver. Og hold deg unna Omonia-plassen og området vest og sørvest for plassen etter mørkets frambrudd.To bra nettsteder for videre lesing:

Athens Info Guide  og Matt Barretts Athens Survival Guide.


Fra griseører til Gucci

Akropolis og Herodes Atticus-teateret (over), og Hefaistos-tempelet (under).

(placeholder)

Athen sentrum ligger 150 km fra Nafplio. Se reisemåter mellom byene på siden om transport.


Vindushopping i Ermou (over),

og sandalmaker Melissinos' butikk (under).

I klokkeretning fra venstre: Akropolis, Vindenes tårn,

Olympiske Zeus-tempelet, utsikten fra Pnika/Filopappo.