ALEA/TEGEA


Turen til Alea/Tegea tar oss gjennom et vakkert, delvis goldt og øde fjellandskap, før vi kommer opp til en stor, fruktbar slette, fylt med frukttrær, nøttetrær og vinranker mellom de små landsbyene. Alea er kanskje den vakreste av disse, og byr på interessante severdigheter som et Athene-tempel, flere gamle kirker og Tegea, en by som har vært bebodd i ca 2600 år og hvor norske arkeologer hver sommer avdekker lag på lag av tidligere kulturers liv.


Først en veibeskrivelse: Fra Nafplio kjører vi sørover på vestsiden av Argolidabukten, og i Kiveri tar vi av mot Tripoli. Snart er vi i Arkadia fylke, og klatrer oppover i et stadig mer nakent landskap. Når veien flater ut dukker landsbyene opp, omgitt av løvtrær og grønne marker. Ved landsbyen Stadiou tar vi av vestover, og snart er vi i Alea/Tegea. Skiltingen er ikke perfekt her, så det kan hende du må spørre deg fram, men avstandene er små.


Alea er som sagt en nydelig landsby, med hus bygget av stein. (bilde t.v.). Vil du delta på landsbyfest, dra hit 20. juli, hvor byens St. Elias feires av fastboende og hundrevis av utflyttede aleater. Midt i byen ligger et tempel kalt Alea Athena. En berømt skulptør og arkitekt fra øya Paros skal ha reist det i 340 f.v.t. på restene av et eldre tempel, og det var det nest største tempelet på Peloponnes, på 48 x 19 meter. En statue av gudinnen Athene, laget i elfenben, sto her, men keiser Augustus rappet den og tok den med til Roma.

Området er stengt, men man skal i teorien kunne komme inn ved å kontakte det arkeologiske museet som ligger like ved - som p.t. også er stengt... (Rykter forteller at det nå er gjenåpnet - 2015.)


Norske arkeologer har arbeidet med utgravingene ved tempelet, men har nå flyttet et lite stykke nordover. Fra tempelområdet følger du skiltene mot Folkloremuseet, og er snart i utgravingsområdet Tegea (bildet nederst). Tegea var for øvrig det gamle navnet på Alea, så vi beveger oss fremdeles i samme strøk, enten vi snakker om antikken eller nåtiden. Tegea er det nåværende navnet på kommunen.


Antikkens Tegea var en svært sentral by på Peloponnes, og den viktigste i Arkadia. Det bodde kanskje 20.000 mennesker her, men bare et lite område er undersøkt. Templer, teater, agora (torg) og et stadion lå her, og innbyggerne hadde stor politisk og militær makt. Så vidt man kan se på selve utgravingsområdet har det bodd folk her fra 550 f.v.t til år 1200. De norske arkeologene er her i juni/juli, ellers er området tildekket. Les mer hos The Norwegian Institute in Athens.


Det er likevel gode grunner for å dra hit. Vi har nevnt folkloremuseet, men også den nydelige parken ved området er verd et besøk. Her er både en taverna og en lekeplass, og ikke minst en bysantinsk kirke, Palia Episkopi (bilde t.v.), som riktignok har et overbygg fra ca 1880. Kirken er bygget oppå restene av et teater, bygget ca 175 f.v.t. Et lappeteppe av historie, med andre ord!


Dra gjerne videre til Tripoli, hovedstaden i Arkadia fylke, eller vestover til kysten og Paralio Astros.




Athenes tempel og norske arkeologer

(placeholder)

Alea/Tegea ligger i Arkadia fylke, 54 km fra Nafplio.


Athenes tempel (over),

Steinhus i Alea (under).

Arkadia - en utopisk visjon av opphøydhet og harmoni med naturen, brukt i mange litterære verk. Begrepet er avledet fra den greske provinsen med samme navn og som dateres til antikken; provinsens fjell, topografi og spredte befolkning gjorde at Arkadia utviklet seg til et poetisk begrep for en idyllisk visjon av uberørt villmark. (Wikipedia)

Pali Episkopi (over) utgravingene i Tegea.

Lyst til å bli med på de norskledete utgravingene i Tegea?

Du trenger ikke være arkeolog, bare ha lyst på et annerledes hellasopphold. Kontakt instituttet, se link i hovedteksten!