ZOGKA

Vi spurte folk i Nafplio om de visste noe om Zogka. Det gjorde de ikke, de hadde ikke engang hørt om dette stedet. Det hadde nok blitt bedre resultat om vi hadde spurt en prest, for i Zogka ligger Ag. Ignatios, et sted presteskapet i Argolida nylig har bygget for å arrangere klerikale konferanser, med kirker, forsamlingshus, overnattingsmuligheter og lignende.


Men vi skal ikke til St. Ignatios, vi skal til to hulekirker som ligger like ved Zogka, eller hvis du ikke gidder å gå i omlag tre kvarter i oppoverbakke, iallfall én. Og det er Agia Paraskevi. Følg med på kartet, når du nærmer deg Zogka ser du et skilt på gresk (se bilde t.h.). du kan parkere ved skiltet eller kjøre opp de 500 meterne til kirken.


Vi, og andre, vet lite om kirkens historie. Men kikker du deg omkring på fjellsiden ved kirken, ser du små hull i bergveggen. Det er en stor hule, eller kanskje bare smale huleganger bak kirken, ingen vet, for ingen har funnet inngangen. I denne hulen/gangene gjemte greske frigjøringskjemper seg, og drap tyrkiske soldater som beleiret Hellas tidlig på 1800-tallet. En stor gruppe tyrkiske soldater, på vei i den smale ravinen, var lett bytte for frigjøringskjempene, som benyttet seg av naturens egne skyteskår. Noen av lokalbefolkningen mener sågar krigshelten sjøl, Kolokotronis, ledet slaget, andre er ikke fullt så skråsikre på det. Uansett, grekerne gikk seirende ut av slaget.


Agia Paraskevi er altså en hulekirke, med en temmelig moderne vegg som dekker for hulen. Inne kan du se ikoner, og ikke minst kjenne på den bedårende miksen av pietet, kitsch og pragmatisme som preger denne typen kirker. En plante har tvunget seg gjennom berget med sine grønne blader, og kanskje kjenner du duften av røkelse.


Når du står ved Agia Paraskevi ser du en gangsti som slynger seg oppover fjellet. Gå gjerne videre, opp til Agios Nikolaos. Det er en jevn, fin stigning på halvannen kilometer, og du blir belønnet med flott utsikt. Agios Nikolaos ser ut som et fort, og den uinntakelige borgveggen er nettopp det: Du slipper ikke inn i selve hulekirken. Grunnen er at kirken ble frastjålet mange verdifulle ikoner, og da var det kroken på døra. Men turen opp hit er fin uansett, særlig om du har tatt med mat og drikke og setter deg ned utenfor med utsikt til fjellheimen.


Agios Nikolaos har en lang historie, når den begynte vet ingen, men det har vært en kirke her i århundrer, og bosted for eremittmunker. På et tidspunkt, da Hellas var okkupert av tyrkerne for andre gang, hadde Ali Pasha tilhør her. Det sies at han bodde i hulekirken, og hadde store, fete griser i hulen ved siden av. Etterpå ble det munkekloster igjen. Den buede “borgmuren” er av relativt nyere dato.


Når du er nede på hovedveien igjen, fortsett gjerne inn til Zogka. Det bor ikke mange sjelene her, men den utsikten de har, den er verd millioner!


Skal du til Zogka, legg også turen innom Kefalari og Elliniko.

Hulekirker i fjellandskap

Skilt som sier "Til Agia Paraskevi, 500 m, Agios Nikolaos 2 km.

Agia Paraskevi og "skyteskårene".Agios Nikolaos, hulekirken og grisefjøset.

Veien opp til Agios Nikolaos.

Zogka, med

utsikt mot Nafplio.

Ag. Ignatios..