TA EN VOLTA

Søndagene legger grekerne gjerne ut på en liten volta, med andre ord, de går tur. Ikke slik som vi nordmenn, som traver avgårde i fjellene, nei det skal vandres i bedagelig tempo, gjerne i mer eller mindre bymessige omgivelser, og underveis er det utmerket å stoppe ved en café for en liten forfriskning. Her er forslag til et tre slike turer ved og i Gamlebyen, og de kan gjennomføres enten det er søndag eller ei.


RUNDT AKRONAFPLIA

Denne rundturen (bilde øverst og t.v.) går på en fin sti langs fjellsiden nedenfor neset Akronafplia ligger på, borgen som ligger øverst i gamlebyen. Du kan begynne nede ved havnen, og spasere langs havnepromenaden utover mot Bourtzi. Det ligger mange caféer på veien, og det er lov å stoppe ved en av dem, selv om turen bare har vart i noen minutter. Hvis ikke, følger du bare den steinlagte veien videre langs sjøen, forbi moloen og videre vestover (bilde øverst). Snart har du borgen rett over deg og sjøen rett nedenfor. NB! En sjelden gang deiser svære steinblokker ned på stien, og den stenges. Som regel blir det snært laget hull i sperringen, og folk går der likevel.


Hvis du er i det humøret, gå opp trappen til den lille kirken Panagitsa og den hemmelige skolen (se nedenfor), eller fortsett turen rundt neset. Snart vil du se Arvanitia-stranden, og til slutt kommer du til den store parkeringsplassen ovenfor stranden.


Vil du bade går du trappene ned til høyre. Vil du på café fortsetter du over parkeringsplassen og ned bakken og da får du den gjenoppbygde byporten til Nafplio med på kjøpet (bilde t.v.). Men vil du gå enda mer tar du den bratte svingen til venstre og bakken oppover, og snart har du gamlebyen i panoramavy foran deg. Gå ned gjennom porten, eller fortsett videre oppover og gå inn i selve Akronafplia. Og da kan du ta forfriskningen på Nafplia Palace. Hvis du har råd.


BYPARKEN

I utkanten av Gamlebyen, ikke langt fra hovedbussholdeplassen, ligger en grønn lunge som strekker seg østover til bydelene Pronia og Nybyen. Her finner du bl.a. statuen av frigjøringshelten Kolokotronis, den gamle jernbanestasjonen komplett med lokomotiv, en trivelig café og en stor lekeplass. Turen er ikke så lang, vil du gå mer kan du jo fortsette videre inn i Pronia, og oppleve gresk hverdagsliv slik det vanligvis er. Les mer om parken her.


MINITOGET OG HOPP PÅ/HOPP AV-BUSSEN

Er du betydelig mer makelig anlagt, kan du ta hopp på/hopp av-bussen som kjører deg fra havnen og i en vid runde rundt i byen og opp til Palamidi, med guiding på bl.a. engelsk. Eller, for en kortere runde, bruk minitoget som også går fra havnen, og kjører deg rundt til mange av severdighetene nede i selve Nafplio. Bare gresk guiding.  Du finner mer informasjon om buss og tog her på Nafplio City Tour.


NAFPLIO DIGITAL TOUR

Dette pleide å være en virtuell tur, nå er det en digital en. Nyttig hvis du har med en smarttelefon eller et nettbrett , og kan være på nettet, eller i det minste et bra sted å sjekke ut interessante steder mens du har tilgang til wi-fi. Les mer på www.nafplio-tour.gr

Gå en avslappende tur

Byporten

Minitoget

Rundt Akronafplia (over og under)

Fra stien rundt Akronafplia løper en liten hvitkalket trapp opp mot borgen. På toppen av trappen ligger Panagitsa, en liten kirke viet

Maria, og «Kryfo Skolio», den hemmelige skolen. Under det

osmanske styret mellom det 15. og 18. århundre hadde den orto-

dokse kirken etter sigende mange slike skoler over hele Hellas.

Kanskje er disse skolene en myte, men det er likevel fascinerende å forestille seg elever i det lille, hulelignende rommet som skal være skolen.


PANAGITSA

OG DEN

HEMMELIGE SKOLEN