Velkommen til Nafplio Og ArgoliDa
Velkommen til Nafplio Og ArgoliDa
Merbaka kaller de lokale denne vesle byen øst for Argos, men offisielt navn er Agia Trias eller Agia Triada, “Den hellige treenighet”. Dette navnet har den fått fra et relieff eller pediment som er en del av en kirkevegg og avbilder tre figurer. Relieffet ble laget i antikken, altså lenge før kristendommens hellige treenighet.
Nuvel. Vi foregriper kanskje begivenhetens gang her. Merbakas ”claim to fame” er en vakker, forholdsvis stor og fremdeles imponerende bysantinsk-gotisk kirke, viet jomfru Marias himmelfart (Kimiseos Theotokou). Kirken er antakelig oppført mot slutten av 1100-tallet eller kanskje begynnelsen av 1200-tallet. Fasaden er dekorert med mursteinsornamenter, og innendørs finner vi fine, bysantinske veggmalerier (hvis vi kommer inn, kirken er dessverre ofte stengt).
Det var slett ikke uvanlig at tidligere tiders kirkebyggere brukte bygningsmaterialer fra eldre templer. At man i templene tilba Zevs og de andre gudene på Olympen spilte tydeligvis ingen rolle, og enten dette vitner om pragmatisme eller et raust syn på religioner, er det alltid spennende å kikke på gamle kirkevegger og ser om man finner tempelbyggesteiner.
Merbakas, eller Agia Triadas kirke har altså blant annet dette relieffet (bilde t.v.), de tre kjortelkledde menneskene, hvorav det i midten ser ut til å være en kvinne, iallfall i etter mitt syn. Og disse tre har som sagt gitt byen navn. Merbaka-navnet har den forresten fått etter erkebiskopen og filhelleneren William of Moerbeke fra Flandern, som virket i Korinth på 1200-tallet.
Kirken i Merbaka er vel intet utfluktsmål i seg selv, men den ligger nær andre utfluktsmål som Argos, Ireon og Midea, og er verd å ta en titt på mens man likevel er ute på tur.
Bysantinsk kirke, relieff fra antikken