Velkommen til Nafplio Og ArgoliDa
Velkommen til Nafplio Og ArgoliDa
Nafpliotene forteller gjerne at ørnen bare flyr med en vinge over Argos. Den andre vingen holder den over øynene, for å slippe å se. Nei, Nafplios naboby er ingen skjønnhet, men har en interessant historie: Det sies at denne byen er den eldste i Europa som har vært lengst bebodd sammenhengende. På grunn av den nesten eviglange tiden det har bodd folk her (6000 år), er det nesten umulig å rive hus i Argos, med mindre man har godt med tid og penger. Det finnes verdifulle rester etter tidligere epoker under nesten hvert eneste hus, så arkeologene rykker ut - når de har tid. Dermed er det enklere å flikke på, ikke rive, husene som trenger rehabilitering eller oppussing, og det merkes.
Et virvar av trange gater, hus og butikker gjør det nesten umulig å finne fram, men byen har likevel en egen sjarm man merker om man tilbringer litt tid der. Og akkurat som Nafplio har Argos et digert marked med mat, klær osv. onsdag og lørdag, bra utvalg i butikkene og torg med avslappende kaféer.
Argos var en mektig by på mykensk tid, og en like så mektig bystat i antikken. Men her er altså 6000 år med historie, og dermed gir severdighetene nok en grunn til å tilbringe litt tid i Argos. Du finner små og større utgravinsgområder i hele Argos, det er umulig å ikke snuble over en minoisk eller antikk mur i denne byen, uansett hvor vill du går deg. Her nevner vi bare de viktigste severdighetene:
Ved foten av fjellet Larissa, ligger det Antikke Teateret (hovedbilde), som ikke er så velbevart som det i Epidavros men større, for det hadde plass til 20.000. Vel, da det ble bygget ca 320 f.v.t hadde det iallfall det, ca halvparten av seteradene er borte nå. De gjenværende setene er hugget direkte ut av fjellet, som her har en naturlig, amfiteaterlignende form. Merk deg at et par steder, langs to av benkeradene, er det hugget ut fordypninger. Vann ble ledet inn i disse, noe som førte til enda bedre akustikk.
I romersk tid, rundt 100 - 150 f.v.t., ble scenen utvidet og ombygget, blant annet for å holde publikum på den trygge siden under gladiator- og dyrekamper.
Like i nærheten ligger restene etter det såkalte Odeon (bilde t.v.), et eldre og betydelig mindre teater som romerne senere bygget tak over (derav navnet). Teateret, som er fra det 5 århundre f.v.t og dermed et av de eldste i Hellas, besto opprinnelig av rette seterader, hogget inn i fjellet, og ble bl.a. brukt under offentlige møter. Det er godt mulig at forfattere som Aeschylus, Sophocles, Euripides og Aristophanes kjente til dette teateret.
Mellom disse teatrene vil du se deler av en høy mur, restene av et romersk bad (bildet t.v.). Dette badet ble reist oppå en tidligere tempel, dedikert til Serapis, en guddom brakt til Hellas fra Egypt omkring 280 f.Kr.. Badet, datert 117-136 e.Kr., var viet til Asklepios, se mer om ham på vår side om Epidavros.
Tilbake til Det antikke teateret. Hvis du går litt over halve veien til toppen, vil du se et skilt som peker til høyre. Følg denne stien gjennom en vakker park, hvor du kan se Nymphaeum, restene av en monumental romerske fontene, og en akvedukt som førte vann til Argos fra den lille byen Kefalovrissos oppe i fjellene.
Rett over gaten for Det antikke teateret er et stort felt som tilbyr mer historie. Argos’ agora, eller handelsplass (bilde t.v.), ble påbegynt for rundt 2.500 år siden, endret betydelig under romerne og nesten ødelagt av goterne ca år 365 i vår tid. Ruinene gir likevel et mektig uttrykk, om du klarer å forestille deg den ivrige, støyende og sikkert både velduftende og stinkende plassen dette en gang har vært.
I Archeas Voulis Street nr 40, like ved Agora, det er en multimedia-paviljong, som forteller deg hele historien til de områdene vi har skrevet om her, og mer. De foreslår også en vandring gjennom Argos, se gjerne mer av alle de flotte stedene byen har å tilby. Vel verdt et besøk! Få mer informasjon her.
Arkeologisk museum i sentrum av Argos har mange fine objekter fra neolittisk til romersk tid, blant annet en liten kvinnefigur fra Lerna som regnes som en av de eldste skulpturelle framstillinger av en menneskekropp i Europa, og noen nydelige romerske mosaikker (bilde t.v.) i den frodige hagen. Noe for enhver smak, med andre ord. Vær imidlertid klar over at mesteparten av informasjonen i museet er på gresk og fransk.
Inngang: 2 euro (2010).
Hvis du ikke er lei av borger etter å ha sett de tre i Nafplio, kan du ta turen opp til Larissa som troner over Argos (bilde t.v.). Den er bygget både av romere, frankerne, tyrkerne og venezianerne (men ikke på samme tid) og mange av de tykke murene er i god stand, alderen tatt i betraktning. Og hvilken utsikt!
Med unntak av Larissa Castle, ligger alle de nevnte severdighetene i gangavstand fra hverandre. De har åpent mellom 8:30 og 14:30/15:00.
Bussene kjører jevnlig mellom Nafplio og Argos, se KTEL for rutetider.
Argos, 6000 år med rik historie
Argos, eller Argos Panoptis, var en gigant med hundre øyne. Han hadde alltid minst ett våkent øye, og derfra har vi uttrykket Argusøyne. Argos var gudinnen Heras tjener, og da han døde, sørget hun for at øynene hans ble bevart for evig tid, i påfuglens fjærdrakt.