PATRA og RIO

Patra (eller Patras) er den største byen på Peloponnes, men langt fra en av de fineste. Dette er en travel havneby, med blant annet båtforbindelse til Italia, to universiteter og hektisk trafikk. Byen var kulturhovedstad i 2006, men er nok mest kjent for sin fargerike karnevalsfeiring, som er en av de største i Europa. Feiringen begynner 17. februar og varer til “Kathari Deftera”, som er mandagen syv uker før den ortodokse påskesøndagen.

Bli gjerne med om du skulle være i nærheten!


Det har vært mennesker i Patra-området minst siden det tredje årtusen før vår tid, og byen blomstret i mykensk tid. Som del av Romerriket ble Patra en viktig havneby, og deretter har den en like broket historie som resten av Peloponnes, med ulike styrer helt til den ble del av Hellas i 1828. Patra var for øvrig den første byen i Hellas som fikk trikker og elektriske gatelys.


Byen er todelt geografisk, og den øvre delen er triveligere enn den nedre, og også den eldste. Her kan du besøke et romersk odeon som er restaurert og fremdeles i bruk, og en park inni murene av en veneziansk borg.


Besøk også gjerne Det arkeologiske museet, i et stilig, nytt bygg (ferdig 2009). Museet er det nest største i Hellas, og har mange flotte utstillinger med gjenstander fra området. Det ligger litt utenfor selve sentrum, på veien mot Rio og Athen.


Og dermed var vi i Rio, som så vidt vi vet ikke har noe med det tidligere nevnte karnevalet å gjøre. Rio er, etter vår mening, nesten mest fascinerende fordi kontrastene mellom gammelt og nytt er så overveldende: En gammel borg og en topp moderne bro, side ved side. Borgen står tyrkerne for, de bygget den i 1499, og den har en bror på andre siden av gulfen, i Antirio. Borgen i Rio er godt bevart, og spennende å utforske.


Rio - Antirio-broen, som sto ferdig i 2004 og heter Charilaos Trikoupis etter statsministeren som først foreslo dette i 1889, er ingeniørkunst på sitt beste. Det er blant annet stadig små (og en sjelden gang større) jordskjelv i området, så broen må tåle at landet den er festet til flytter på seg.

Broen, som er nesten 3 km lang og den lengste av sitt slag i Europa, forbinder Peloponnes med fastlandet.


Til slutt vil vi nevne vingården Achaia Clauss, oppkalt etter fylket vi befinner oss i (Achaia), og en bavarisk vinelsker ved navn Gustav Clauss - som også var glad i Hellas - og som grunnla denne vingården under en Hellas-reise i 1854. Bli gjerne med på en guidet tur, og prøvesmak hans berømte Mavrodafni, Hellas’ svar på portvin (for å si det litt enkelt). Den nydelige vingården ligger i Messatida, like sør for Patra.
Karneval, en borg og en bro

(placeholder)

Patra ligger 184 km fra Nafplio, mens Rio ligger ca 7 km nærmere.


Broen (over)

og Patra (under.)

Borgen i Rio, broen ligger like bak.