EGGET / AVGO

Joda, det heter Egget (Avgo) dette klosteret, viet til St. Dimitris, men ingen vet sikkert hva navnet kommer av. Blant historiene om navnet finnes to ganske fantasifulle. Den ene forteller at munkene ville bygge et kloster i dette området, men de visste ikke nøyaktig hvor. Så de kastet egg fra fjelltoppene, og kun ett av eggene knuste ikke. Derfor anla de klosteret der. En annen fortelling gir oss historien om kvinnen som hadde et sykt barn. Hun ba til jomfru Maria om a barnet måtte helbredes, og fikk svar fra Maria at dersom hun hadde troen i orden, skulle hun kaste barnet utenfor klippen. Moren kastet først et egg, som ikke knuste. Deretter barnet, som døde av fallet.


Vel, på tross av en trist historie, dette er et paradis på jord. En smal, svingete vei leder inn fra området etter landsbyen Karnezeika (ca 25 km sørøst for Nafplio), delvis i fjellsiden langs juvet dannet av elven Rados. Du parkerer før du kommer ned til elven, og rusler ned til den, om våren er den vannrik, sommer og høst er den tørr. Videre oppover mot klosteret, en ca 40 minutters spasertur i nydelig, grønn natur, hvor sommerfuglene flakser rund deg og falkene over deg.


Klosteret ligger bygget inntil fjellet, og de eldste delene er fra 1000-tallet. Store deler av bygningen er nyere, ingen vet helt når den ble reist, for det er brukt byggematerialer fra de eldre klosteret, men sannsynligvis er den fra 1600-tallet. Klosteret er ubebodd, bortsett fra noen søte, små flaggermus, men står ulåst - husk å lukke døra etter deg når du forlater Egget. Inne klatrer du opp trappene mellom de små, hvitkalkede munkecellene, du beundrer den vakre kirken med de gamle freskene, og ender til slutt opp på taket. Der er det ikke bare en formidabel utsikt (du skimter såvidt Tolo på andre siden av bukten), men også, om du tør krype inn i et hull inn mot fjellveggen, fresker malt en gang på 1000-tallet. De er forbausende fargesterke.


Grekerne brukte Egget som er fort under frigjøringen fra tyrkerne. I 1833 bestemte kong Otto at klosteret skulle stenges.


Sannsynligheten er stor for at du og reisefølget er alene på Egget, så nyt freden, tenk hvordan livet til munkene må ha vært her, hvor de alte opp geiter og høner, og vit at du er et helt unikt sted som få har sett.

Argolidas mest fascinerende kloster

Når du kommer ned fra Egget og er ved Rados-elven, kan det kanskje friste med en dukkert. Vi var her i juni, og da var det ikke så mye vann igjen, men tidligere på våren er vannet rent, friskt og kaldt.


RADOS-ELVEN

(placeholder)

GÅ MED GUIDE:

Å finne Egget er ikke verdens enkleste oppgave. Enten må du ha et svært detaljert kart, eller gjøre som vi gjorde: Dra sammen med Grecopaths. Da får du flere fortellinger om klosteret med på kjøpet, og lommekjent guide.

(placeholder)

OM DU DRAR PÅ EGENHÅND:

Ikke dra i eller like etter et kraftig regnskyll, veien bør være tørr. Og ta med en lommelykt, klosteret er ikke opplyst.

Har du en skikkelig jeep kan du kjøre helt til topps, men halve gleden med å besøke Egget er den fine gåturen. Og selvsagt: forlat klosteret akkurat slik du fant det!!

Utsikten fra taket, ta med vann og niste og nyt den her!


En liten brann i Egget, sommeren 2016, betyr at klosteret vil være stengt fram til det er renovert.