KEFALARI

I den fine og grønne landsbyen Kefalari ligger en kirke, Zoodochos Pigi /Ag. Maria Kefalariotissa som er ganske så spesiell. For det første er den bygget over over Erasinos-elven, som danner en innsjø under kirken. For det andre ligger halve kirken inni en liten hule. Her er faktisk to huler, side ved side, den lille som er del av kirken, og en betydelig større som nå huser en ikonsamling i sitt mystiske, nesten skumle indre.


I 1822, gjemte frihetskjemperen Kolokotronis og hans hær seg i den store hulen før et avgjørende slag. Men han var langt i fra den første her. Hulen har vært bebodd eller iallfall brukt siden steinalderen, for rundt 35,000 år siden! Sauene har også søkt tilflukt her, og det var de som brukte hulen da et ikon av jomfru Maria ble funnet i dypet av den. Dermed ble kirken bygget, og den og Maria-ikonet blir besøkt av flere hundre pilegrimer hvert år.


Tro ikke at det råder en strengt religiøs stemning her for det. De aller fleste pilegrimene er, som deg, i utfluktsstemning, og når de har vært innom kirken og kysset ikonet, setter de seg ned ved et av serveringsstedene ved elven og nyter en kaffe eller et måltid sammen med reisefølget. Slett ingen dum idé!


La oss bare legge til at elven og innsjøen er mer eller mindre uttørket sommer og høst, dra hit om våren om du vil se vannmassene, da er de (som regel) der.


Fortsett gjerne til Elliniko og Zogka!


 

Hulekirken over elven